Harderwijk beveiligt auto's met futuristische dna-kit

videoHarderwijk begint een actie tegen de toegekomen autoinbraken in de stad. Daarbij wordt de hulp ingeroepen van DNA-vloeistof. Hierdoor kunnen auto's of onderdelen worden herkend met scanapparatuur van de politie. En wordt het daardoor moeilijker om gestolen spullen door te verkopen.

Het belangrijkste effect van DNA-vloeistof tegen auto-inbraken is de preventieve werking. Door stickers op de auto te plakken en unieke codes in de autoramen te etsen, laten inbrekers de auto ongemoeid, zegt Tijmen van den Boogaard van producent  SDNA Forensic Marking uit Woerden.

Tientallen inbraken

Vrijdag 21 april geeft de Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik in winkelcentrum De Bogen in Drielanden het startsein van de actie van de gemeente Harderwijk tegen auto-inbraken. In Drielanden zijn de afgelopen vier maanden tientallen auto’s opengebroken en ontdaan van airbags of navigatieapparatuur. Met name Volkswagen, BMW, SEAT en Audi zijn merken waarin de dieven hun slag slaan.

Goedkoper

Niet alleen inwoners van Drielanden, maar alle Harderwijkers kunnen voor 15 euro een DNA-kit bestellen van het bedrijf SDNA Forensic Marking. Normaal kost die kit via de website van SDNA 69,50 euro. Opgeven kan via de website van de gemeente Harderwijk.

Volledig scherm
Met speciale apparatuur is de markering weer te zien. © Eigen foto
  1. Boetes dreigen voor oma en moeder uit Harderwijk na waarschuwing voor ‘pedofiel’
    PREMIUM

    Boetes dreigen voor oma en moeder uit Harderwijk na waarschu­wing voor ‘pedofiel’

    Wat weegt zwaarder: zorg om veiligheid van kleinkinderen of de plicht als hulpverlener tegenover derden te zwijgen over je cliënten? Voor Reina van Loo (61) uit Harderwijk is het duidelijk het eerste. Of de politierechter er in haar geval ook zo over denkt, is zeer de vraag. Het Openbaar Ministerie wil in ieder geval dat ze (alsnog) een boete van 400 euro krijgt voor het schenden van haar beroepsgeheim.

Veluwe