Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Harderwijk biedt langer corona-uitstel op belastingen en rekeningen

Ondernemers en inwoners van Harderwijk kunnen in verband met de coronacrisis uitstel krijgen van alle gemeentelijke belastingen en andere betalingen aan de gemeente tot 31 augustus. Eerder deze maand golden de maatregelen nog tot 31 mei. 

De datum is aangepast in verband met het voortdurende van de onzekerheid over de financiële en economische gevolgen van de corona, zowel voor bedrijven als voor zzp-ers en voor burgers. De VVD in Harderwijk had vorige week in een brief aan burgemeester en wethouders ook gevraagd welke mogelijkheden de gemeente heeft om burgers en ondernemers tegemoet te komen. 

Geen boeterente

De maatregelen die eerder al golden tot 31 mei zijn nu verlengd naar 31 augustus. Dat betekent bijvoorbeeld dat aanslagen voor gemeentelijke belastingen en facturen van andere betalingen aan de gemeente niet voor die datum worden verzonden. Dwangvorderingen worden tot die tijd stopgezet; daarvoor hoeft geen uitstel te worden aangevraagd. Boeterente wordt niet in rekening gebracht tot 31 augustus.

Snel geld terug

Mensen en bedrijven die recht hebben op teruggave van de gemeente krijgen dat zo snel mogelijk uitbetaald. 

Wie door de reguliere maandelijkse afschrijving van de gemeentelijke belasting in problemen komt moet zelf contact opnemen met Meerinzicht, de instelling die de belastingen int in de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde. 

Het versturen van betalingsherinneringen voor gemeentelijke facturen wordt eveneens stopgezet tot 31 augustus. Ook daarvoor hoeft geen uitstel te worden gevraagd en wordt geen boeterente gerekend. 

Verschuiven

De vervaldatum van 31 augustus kan later opnieuw worden verschoven als daar aanleiding voor is. De gemeente Putten had eerder deze maand al besloten uitstel van betalingen aan de gemeente te geven tot 1 oktober. 

Veluwe