Volledig scherm
Een deel van het terrein is nu nog in gebruik als asielzoekerscentrum. Dat blijft zo tot uiterlijk 1 mei 2026. Rechts de Prins Hendriklaan, linksboven nog een stukje van de Mecklenburglaan. In het midden boven staat de voormalige officiersmess. © Bram van de Biezen

Harderwijk koopt voormalig kazerneterrein - nu azc en Landstede - voor woningbouw

Het terrein van het voormalig militair complex Kranenburg-Noord in Harderwijk wordt aangekocht door de gemeente. Op termijn wil de gemeente hier ruim tweehonderd woningen (laten) bouwen. 

Het asielzoekerscentrum en opleidingscentrum Landstede blijven voorlopig gebruik maken van het terrein en de gebouwen. Zij betalen de huur de komende jaren niet meer aan het Rijk maar aan de gemeente. 

Voor de aankoop van het terrein, globaal gelegen tussen de Mecklenburglaan, de Graaf Ottolaan, de Prins Hendriklaan en de achtertuinen van de panden aan de Oranjelaan, moet de gemeente een kleine vijf miljoen euro op tafel leggen. De gemeenteraad moet daar nog een besluit over nemen. 

Volledig scherm
Het voormalige kazerneterrein ligt tussen de Mecklenburglaan (onder), de Graaf Ottolaan (rechts), de Prins Hendriklaan (boven) en de achtertuinen van de panden aan de Oranjelaan (links). Rechtsonder staan de gebouwen van Landstede en boven de woonblokken van het azc. Het rode dak links van het midden is de officiersmess; die blijft behouden. © Google maps

Azc tot mei 2026

Al in 2011 had het ministerie van Defensie het voormalige kazerneterrein ‘overtollig’ gesteld. Sins 2012 wordt een deel van het terrein gehuurd door De Landstede Groep als opleidingsinstituut. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers huurt een deel van het complex sinds 2016 en kan tot uiterlijk 1 mei 2026 hier gebruik van blijven maken. 

Volledig scherm
De ingang van het terrein aan de Mecklenburglaan. © Google maps

Na het vertrek van het azc wil de gemeente starten met woningbouw in het gebied. Uitgaande van de bouw 215 woningen, waarvan 40 procent in de sociale huur en goedkope koop, verwacht de gemeente op termijn het aankoopbedrag van vijf miljoen euro weer terug te kunnen verdienen. 

Grip op ontwikkelingen

Belangrijke afweging voor de gemeentelijke aankoop is de ligging van het binnenstedelijk gebied, nabij het station. De gemeente heeft daarmee grip op de ontwikkelingen op deze locatie. 

De voormalige officiersmess, een gemeentelijk monument, blijft behouden.

Eerder werd ook het militaire complex Kranenburg-Zuid, aan de andere kant van de Mecklenburglaan, omgezet in een woonwijk. 

Veluwe