Het is stil in de binnenstad van Harderwijk. Voor ondernemers die worden getroffen door de coronamaatregelen komt mogelijk een gemeentelijk fonds waaruit ze geld kunnen lenen.
Volledig scherm
Het is stil in de binnenstad van Harderwijk. Voor ondernemers die worden getroffen door de coronamaatregelen komt mogelijk een gemeentelijk fonds waaruit ze geld kunnen lenen. © Ruben Schipper (archieffoto)

Harderwijk overweegt coronafonds voor ondernemers

Harderwijk overweegt een fonds in te stellen van een miljoen euro, bedoeld om ondernemers die door de coronacrisis in financiële problemen komen een lening te verstrekken van 5000 euro. De huur van gemeentelijke sportaccommodaties en panden wordt uitgesteld. ,,De klappen moeten we zoveel mogelijk samen opvangen.’’

Met deze en andere maatregelen wil de gemeente de negatieve gevolgen voor inwoners, organisaties en bedrijven van de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van corona, beperken. Eerder was daar ook door de gezamenlijke politieke partijen op aan gedrongen. 

Onzeker voor velen

‘Het is een onzekere tijd voor velen’’, meldt burgemeester Harm-Jan van Schaik in een persbericht van de gemeente. ‘Het is belangrijk dat we juist nu als gemeentebestuur eensgezind meevoelen met de samenleving.’

De zorg voor de gezondheid van inwoners en het geven van aandacht staan voorop', aldus de burgemeester. ‘Daarnaast zijn voor de leefbaarheid, aantrekkelijkheid en economische ontwikkeling van onze gemeente toerisme, recreatie, horeca, detailhandel, evenementenorganisaties, sportverenigingen en culturele instellingen belangrijke pijlers. De klappen die deze sectoren krijgen moeten we zoveel als mogelijk samen opvangen. Het college voelt zich hierin gesterkt, door het appèl van de gemeenteraad.’

Leningen

Burgemeester en wethouders laten onderzoeken of het mogelijk is een fonds in te richten om het mogelijk te maken leningen van 5000 euro te verstrekken aan ondernemers. Als pilot hiervoor is een plafond vastgesteld van een miljoen euro. Hoe dit fonds verder vorm moet krijgen wordt nu bekeken. 

Verder heeft het college besloten om de gemeentelijke subsidies aan culturele en zorg- en welzijnsinstellingen zoveel mogelijk door te laten lopen. Met het door de huidige omstandigheden niet nakomen van de subsidieafspraken wordt coulant omgegaan. Zo nodig worden voorschotten van jaarlijkse subsidies eerder uitgekeerd.

Evenementen

Organisaties van evenementen die door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus niet doorgaan, hoeven eventueel al uitgegeven subsidiegeld niet terug te betalen. Dat geldt ook voor evenementen na 1 juni die nu in onzekerheid zitten. Als voor een door corona geannuleerd evenement nog geen kosten zijn gemaakt moet de al verstrekte subsidie wel worden terugbetaald. 

Belastingen

Eerder was al besloten om de betaling van gemeentelijke belastingen en facturen op te schorten tot 31 augustus. In het verlengde daarvan is ook de betaling van de huur van gemeentelijke sportaccommodaties en panden uitgesteld tot die datum. Als de huur jaarlijks wordt betaald geeft de gemeente een deel van de huur eerst terug. 

De financiële gevolgen van alle maatregelen voor de gemeentekas worden pas later in beeld gebracht. ‘De maatregelen zijn nu noodzakelijk’,  stelt de gemeente. 

Veluwe