Volledig scherm
Vakantiepark Dennenhoek in Hierden. De gemeente Harderwijk legde het park veel te heftige (financiële) maatregelen boetes op, oordeelde de Raad van State. © Google Maps/Streetview

Harderwijk trad veel te hard op tegen vakantiepark De Dennenhoek in Hierden, vindt Raad van State

De Raad van State heeft een dwangsom van de gemeente Harderwijk tegen Vakantiepark Dennenhoek in Hierden van tafel geveegd omdat die veel te ingrijpend was.

Harderwijk legde Dennenhoek een dwangsom op van 15.000 euro omdat de beheerder vier chalets voor arbeidsmigranten op een andere plek in het park had gezet. Aangezien de gemeente alleen wil optreden tegen het gebruik van de chalets voor permanente bewoning of niet-recreatief gebruik door tijdelijke arbeidsmigranten, gaat een dwangsom tegen het verplaatsen van de chalets te ver, vond de Raad van State. 

Strijd

Alleen het verplaatsen van een chalet, dat ook voor recreatie kan worden gebruikt, is niet in strijd met het bestemmingsplan, oordeelt de Raad. Want de chalets mogen wel degelijk voor recreatief gebruik en recreatieve overnachtingen worden gebruikt. Bovendien had Dennenhoek aangeboden om de chalets tijdens de juridische procedure te verzegelen. 

Dat had beter geweest, zo blijkt uit de uitspraak. In ieder geval kan Dennenhoek de 15.000 euro in de zak houden en moet de gemeente een iets redelijker handhavingsbeleid gaan volgen.

  1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
    PREMIUM
    Poll

    Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

    Dág Sinterklaasje, welkom kerstboom: deze week komt de verkoop flink op gang. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

Veluwe