Volledig scherm
Ter illustratie. © archief

Harderwijk verbiedt oplaten ballonnen

Even leek het er op dat Harderwijk het oplaten van ballonnen toch niet zelfstandig zou verbieden. Overbodig en betuttelend, werd gezegd tijdens de raadsvergadering donderdagavond. 

De gedachte achter het initiatief van GroenLinks om het verbod op te nemen in de algemene plaatselijke verordening (APV) werd breed onderschreven. Maar het was burgemeester Harm-Jan van Schaik die de politieke partijen afraadde het op deze manier te doen. Hij herinnerde de raadsleden aan het door henzelf gekozen beleid om te ‘dereguleren’. 

Volgens Van Schaik wordt in de afvalverordening en bij het dierenwelzijn al gelet op plastic in de natuur. Verder pleitte hij ervoor te wachten op landelijke richtlijnen 'want ballonnen houden zich niet aan gemeentegrenzen'. 

In een poll van Harderwijk Anders vond 27 procent zo'n verbod betuttelend. Fractievoorzitter Henk Vermeer vroeg Yvonne Klein Rouweler hoe zij daarop reageert. Onzin, vond zij. ,,Dat geldt voor veel meer regels.’’ HA stemde uiteindelijk in met het verbod. 

De VVD zag bij monde van Peter de Groot wel de gevaren van plastic in de natuur maar vond de betutteling en het probleem van handhaving redenen om tegen te stemmen. Gemeentebelang en SGP volgden de redenering van de burgemeester; een apart verbod in de APV vonden zij overbodig. 

  1. Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie
    PREMIUM

    Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie

    Moskeeën in Oost-Nederland hebben zich beraden op extra maatregelen rond het vrijdaggebed van vandaag. Aanleiding is de aanslag op twee islamitische gebedshuizen, vorige week vrijdag in Nieuw-Zeeland. Ook de schietpartij in Utrecht draagt bij aan de toenemende gevoelens van onveiligheid. Maar niet overal wordt nog extra gesurveilleerd. Niet nodig, zegt het Raalter moskee-bestuur. ,,Maar als er iets is kunnen we meteen de wijkagent bellen.’’

Veluwe