Oudvissers tijdens een boottocht. Helemaal rechts staan Jan Jansen (Jan Piek) en Bart Jansen (Bart Koek); beiden worden vernoemd in de straten in het Waterfront. Vlnr staan verder  Cees Boehmer, Albert Janzen (Albert de Poes), Andries Jansen (Andries Nekje), Hendrik de Haas (Dux), Goosen Riphagen (Goosen 3) en Kees Petersen (Mooi weertje). De foto werd gemaakt in 1981.
Volledig scherm
Oudvissers tijdens een boottocht. Helemaal rechts staan Jan Jansen (Jan Piek) en Bart Jansen (Bart Koek); beiden worden vernoemd in de straten in het Waterfront. Vlnr staan verder Cees Boehmer, Albert Janzen (Albert de Poes), Andries Jansen (Andries Nekje), Hendrik de Haas (Dux), Goosen Riphagen (Goosen 3) en Kees Petersen (Mooi weertje). De foto werd gemaakt in 1981. © Archief Stadsmuseum Harderwijk

Harderwijk vernoemt vissers in straten Waterfront

Oude Harderwijker vissers komen weer tot leven in het nieuw te bouwen gedeelte van het Waterfront. De straten en hofjes worden vernoemd naar vissers van weleer als Zwarte Janus en Hendrik Pet.

Voorlopig wordt er nog niet gebouwd maar de commissie naamgeving buigt zich woensdag al wel over de namen voor zo'n dertig nieuwe straten die het worden aangelegd in het gebied tussen de huidige Vissershaven en de provinciale N302 richting Flevoland. 

Waar in het al bestaande deel van het Waterfront de straatnamen veelal eindigen op - zand, wordt nu gewoon gekozen voor -straat en  -hof, -kade en - gracht. 

Bijnamen

Het gaat ook om bijnamen die veel vissers destijds hadden. De volgende namen staan op kaarten van het nieuwe gebied: Willem van Ariestraat, Jantje Boonenstraat, Jan Piekhof, Jan Piekgracht, Bart Koekstraat, Hendrik Petstraat, Ceesje Uilstraat, Aart van Barendkade, Willem van Dordenkade, Willem van Dordenpad, Brottelkade, Ouwe Scherpstraat, Jan van Dirkstraat, Ouwe Bramhof, Jan van Dirkhof, Kleine Hellingkade, Mooie Mariehof, Piet Wasemplein, Zwarte Janushof, Jotterhof, Lange Steinhof, Jottergracht, Jottergracht, Jacob van Meinderthof, Drulestraat, Jacob van Meinderthof, Drulehof, Jacob van Meindertstraat, Wormsbecherhof, Liemanhof en Visserijstraat.

De straten en hofjes in het nieuw te bouwen deel van het Waterfront worden vernoemd naar Harderwijker vissers.
Volledig scherm
De straten en hofjes in het nieuw te bouwen deel van het Waterfront worden vernoemd naar Harderwijker vissers. © Gemeente Harderwijk

De namen Lelyhaven, Havendijk en Ir. Lelykade blijven bestaan.

Zonneweide

De al bestaande Vuurtorenweg wordt verlengd tot op het nieuwe overloopparkeerterrein dat de naam Zonneweide gaat krijgen, verwijzend naar de zonnepanelen die boven het parkeerterrein worden geplaatst. De mensen lopen straks vanaf dat terrein naar de binnenstad door de Oostwaltunnel. 

De weg langs het nieuwe gedeelte van het Waterfront - ongeveer op de plek van de vroegere Flevoweg - krijgt de naam Zuidwalstraat. 

Verder spreekt de commissie nog over de Waltorensteeg (tussen de Waltorenstraat en het parkeerterrein daar), Hospitaalhof (het binnenterrein tussen Keizerstraat, Nonnenstraat, Kapelsteeg en Kaatsbaan), Ermelosebrink (naar een nieuw woonhofje aan de Horloseweg) en de Coolwagenhof (nieuw zijstraatje van de Lageweg in Hierden). 

De openbare vergadering van de commissie begint om 19.30 uur in het stadhuis. 

Veluwe