Volledig scherm
De Jacoba van Reijer Dzn, het vlaggenschip van Veluvia. © Veluvia

Harderwijk weer in het vizier van rederijen

HARDERWIJK - Rondvaarten maken een comeback in Harderwijk. In het voorjaar van 2015 is restaurant Veluvia al begonnen met het houden van boottochten voor kleine gezelschappen. En nu heeft ook Rederij Randmeer aangekondigd terug te willen keren naar Harderwijk

Directeur Bert Dokter hoopt binnen twee jaar weer rondvaarten te kunnen houden vanuit de Vissershaven.

Reputatie
Met het vertrek van schip De Stad Harderwijk naar het Zeeuwse Terneuzen, leek de rondvaartsector eind 2014 definitief te verdwijnen uit Harderwijk. Opmerkelijk voor een stad die haar reputatie als toeristische trekpleister heeft te danken aan de rondvaarttochten die in de jaren '30 van de vorige eeuw op poten waren gezet door lokaal icoon Eibert den Herder (1876-1950).

Restaurant Veluvia besloot in het gat te springen dat achter is gelaten door Rederij Flevo, de voormalige eigenaar van De Stad Harderwijk. "Al sinds 2007 hielden we heel af en toe vaartochten met onze salonboot, de Jacoba van Reijer Dzn uit 1925", vertelt eigenaar Jacolien Roelofsen.

Salonboot
Vorig jaar gooide Veluvia het roer om. De salonboot, die ruimte biedt aan twaalf passagiers, vaart uit als de weersomstandigheden het toelaten en er voldoende animo is. De boottochten voeren langs het Waterfront en de schipper vertelt de opvarenden wat er allemaal verandert in het gebied. "Over belangstelling hebben we vooralsnog niet te klagen", zegt Roelofsen. Niet dat Veluvia nu jaarlijks duizenden tochtjes maakt, maar mensen weten de rondvaarten wel steeds beter te vinden. "Internet speelt een grote rol, maar we moeten het voor een groot deel natuurlijk ook hebben van mond-tot-mond reclame."

Daarnaast wil ook Rederij Randmeer in de toekomst dus weer boottochten houden vanuit Harderwijk. "We zijn daar momenteel over in gesprek met het college van burgemeester en wethouders", vertelt directeur Bert Dokter. Rederij Randmeer wil een échte rondvaartdienst op touw zetten. Gedurende de zomerperiode moeten er dagelijks meerdere tochten worden gehouden en passanten moeten zonder reservering mee kunnen varen. "Net als vroeger."

Wat de plannen zijn van Rederij Flevo, is nog niet bekend. Hoewel het Harderwijkse bedrijf op dit moment geen schepen in bezit heeft, is het bedrijf nog niet opgeheven. Een terugkeer in de nabije toekomst is denkbaar.

Veluwe