Volledig scherm
Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk. © St Jansdal

Harderwijks ziekenhuis voelt zich paarse krokodil met dakloze Belg

HARDERWIJK - Het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk biedt noodgedwongen al een half jaar onderdak aan een 45-jarige dakloze Belg. Vervolgzorginstellingen willen de man niet hebben omdat hij niet is verzekerd en in geen enkele gemeente staat ingeschreven.

"Een lacune in het zorgsysteem", zo oordeelt zorgmanager Frits van der Velde van het ziekenhuis. "Als ziekenhuis hebben wij een zorgplicht. Maar waarom geldt die niet voor verpleeghuizen?"

Restschade
In mei werd de dakloze Belg 'door vage bekenden die hem uit het circuit kenden' afgezet bij de spoedeisende hulp. "Hij was er dermate slecht aan toe en ernstig ziek dat we hem hebben geholpen. Hij is in het academisch ziekenhuis in Utrecht aan zijn hoofd geopereerd. Na een paar dagen intensive care is hij naar Harderwijk teruggekomen, waar hij ook nog even op de IC heeft gelegen. Daarna is het herstel begonnen, maar hij heeft zeker restschade overgehouden."

Loketten
Het St Jansdal oordeelde dat de patiënt vervolgzorg nodig heeft. Het ziekenhuis had contact met diverse zorgorganisaties. "Als een paarse krokodil hebben we met de patiënt geleurd van het ene naar het andere loket. Uiteindelijk hebben we via de Belgische ambassade een tijdelijk paspoort voor hem gekregen. De ambassade zou contact leggen met het Belgische Rode Kruis. We hebben wekelijks contact maar schieten geen milimeter op."

De verblijfskosten in het St Jansdal betaalt het ziekenhuis uit eigen zak. ,,We hebben wel vaker met onverzekerde patiënten te maken en dan wordt zo veel mogelijk op de persoon verhaald. Maar deze man heeft niets te makken."

Bezoek
Van der Velde benadrukt dat geld van 'secundair belang' is. "Als ik deze man in de ogen kijk, zie ik dat hij vervolgzorg nodig heeft. Met de hele dag tv kijken, kun je hem niet mobiliseren en reactiveren. Er zijn wel vrijwilligers ingeschakeld zodat hij regelmatig bezoek krijgt. Maar deze man is wel een beetje uitgekeken op de vierkante meters van dit dagverblijf."

Veluwe