Volledig scherm
Lisa Kruger zit ondanks problemen met haar linkerarm niet bij de pakken neer. Ze traint hard en zwemt snel; op naar Rio de Janeiro. foto Ruben Schipper

Harderwijkse (12) wil naar Paralympische Spelen

HARDERWIJK - De twaalfjarige Lisa Kruger traint acht uur per week in het zwembad, heeft elk weekend wel een wedstrijd en valt regelmatig in de prijzen.

Ze traint vijf dagen in de week; twee keer bij zwemvereniging De Woelwaters, één keer bij het paralympisch talententeam in Zeist en tweemaal voor zichzelf. Op vrijdag komt paralympisch bondscoach junioren Tineke van Bentum uit Barneveld haar lesgeven.

De gemeente Harderwijk en zwembad De Sypel stellen Lisa, die als nationaal talent een NOC*NSF-status heeft, badwater ter beschikking.

Na een keuring bij de gehandicaptenbond is Lisa bij de paralympische zwemmers ingedeeld in de S10-categorie (lichtste beperking). Inmiddels heeft ze op zeven afstanden de limiet gehaald om mee te doen aan de Nederlandse junioren Kampioenschappen, begin februari in Amsterdam. Daar strijden de gehandicapten, geheel geïntegreerd met de valide zwemmers, voor medailles. "Als ik bij het reguliere zwemmen was gebleven, had ik nooit de kans gehad op een NJK en had ik nooit kunnen dromen om naar de Paralympische spelen te gaan." Want dat is wat ze uiteindelijk wil. "Als ik bepaalde limieten zwem, mag ik er heen. Die zijn een stuk zwaarder en ik moet daar nog hard voor trainen, maar ik kan ze halen."

Veluwe