Volledig scherm
© Thinkstock

Harderwijkse scholen willen Mavo-scholieren niet kwijt

DEN HAAG/HARDERWIJK. Drie Harderwijkse scholenstichtingen willen hun Mavo-leerlingen niet kwijtraken aan een nieuwe speler op de scholenmarkt: het Tjalling Koopmans College, zo bleek dinsdag bij de Raad van State. Daar vochten Stichting Regionale Scholengemeenschap(RSG), het VCVO(Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs) en het Christelijk VNBO het zogenoemd bekostigingsbesluit van het ministerie van Onderwijs(OC&W) aan.

Die keurde in 2014 een aanvraag van het Tjalling Koopmans College goed om in Harderwijk een Mavo-opleiding te beginnen. De bestaande Harderwijkse scholen willen evenwel geen leerlingen en daaraan gekoppelde subsidiegelden aan een nieuwe school afstaan. Immers, het Tjalling Koopmans College heeft nog niet eens een schoolgebouw in Harderwijk. Ook botert het niet erg tussen de traditionele onderwijsinstellingen en het wat alternatievere Tjalling Koopmans College.

Bijzonder
Het Tjalling is een vorm van bijzonder onderwijs die op een iets andere manier onderwijs geeft dan andere scholen. Zo zijn de klassen veel kleiner en krijgen de leerlingen intensievere begeleiding. Volgens de landelijke initiatiefnemers van het Tjalling Koopmans blijft er bij andere scholenstichtingen veel extra geld voor zorgleerlingen in de organisatie en het management achter en komen zorgleerlingen in klassen van 32 leerlingen niet tot hun recht.

Op dit moment is er alleen in het Friese Hurdegaryp een Tjalling Koopmansschool en in Zeeland zit een vergelijkbare school onder een andere naam. Tijdens de zeer onderwijstechnische rechtszitting in Den Haag bleek het Tjalling Koopmans College de afgelopen jaren verschillende aanvragen voor een Mavo, Havo en VWO opleiding Harderwijk te hebben gedaan. Volgens de drie Harderwijkse schoolbesturen had de staatssecretaris de aanvraag voor een Mavo uit 2014 in ieder geval moeten afwijzen. Nu hangt die nog steeds boven de markt.

Bij een afwijzing van de Mavo-bekostiging komt het Mavo budget en leerlingenpotentieel weer in zijn geheel beschikbaar voor de bestaande scholen. Uitspraak volgt over enkele weken.

Veluwe