Volledig scherm
Martin Visch (l) in zijn winkel aan de Vondellaan. © Van de Biezen/archief

Harderwijkse visboer Martin Visch stopt ermee

HARDERWIJK - Visboer Martin Visch, wiens gelijknamige winkel is gevestigd aan de Vondellaan in Harderwijk, gaat stoppen. Medio november draagt hij zijn zaak over aan vader en dochter Willem en Jolanda Engelgeer.

Waarom Visch het bijltje erbij neergooit, is niet duidelijk. De Harderwijkse visboer weigert te reageren op vragen van deze krant. Wel wil hij bevestigen dat hij heeft besloten er een punt achter te zetten.

Willem en Jolanda Engelgeer, die de winkel van Visch per 15 november overnemen, runden tot eind vorig jaar een viswinkel aan de Harderwijkse boulevard. Vader en dochter bemanden een van de gele kiosken. Maar omdat het gebied op de schop ging, moesten ze hun zaak noodgedwongen sluiten.

Dat de twee andere kiosken aan het plein wél een jaartje respijt kregen van de gemeente, was tegen het zere been van Willem Engelgeer. Maar nu krijgt de ondernemer dus de kans om zijn viswinkel nieuw leven te blazen. Vader en dochter hebben besloten om Gespecialiseerde Visdetaillist Martin Visch, zoals de onderneming op dit moment heet, om te dopen tot 'De Viszaak'.

Martin Visch heeft bijna twintig jaar met zijn zaak aan de Vondellaan in Harderwijk gezeten. In 1997 nam hij het pand over van vishandel Luiting. Daarvoor had Visch een eigen vishandel in Nijkerk, direct naast supermarkt Albert Heijn.

Al op jonge leeftijd wist Visch dat hij een vishandel wilde beginnen, zo vertrouwde hij deze krant ooit toe in een interview. De opa van Visch (de vader van zijn moeder) was eigenaar van Palingrokerij De Groot, die was gevestigd aan de boulevard in Harderwijk. Daar raakte Visch door geïnspireerd. Of de Harderwijker de vishandel definitief de rug toekeert, is niet bekend.

Veluwe