Het onderkomen van Tjerk Hiddes op de Strekdam.
Volledig scherm
Het onderkomen van Tjerk Hiddes op de Strekdam. © Marco van den Berg

Harderwijkse waterscouts willen geen havenhoofd als buur

HARDERWIJK - De waterscouts van Tjerk Hiddes waren op z'n zachtst gezegd nogal verbaasd toen ze via de krant moesten vernemen dat er plannen zijn om op het uiterste puntje van 'hun' strekdam een havenhoofd te realiseren.

"Vreemd ook dat ons niets is gevraagd", reageert voorzitter Gert Vasse. "Wij zien het namelijk absoluut niet zitten."

Het bestuur van Tjerk Hiddes valt volgens Vasse van de ene verbazing in de andere. "Eerst lazen we in de krant dat Gemeentebelang met een plan kwam om naast ons terrein een havenhoofd te realiseren. Daar werden we al door overvallen. Vervolgens hoorden we vorige week dat de Harderwijkse gemeenteraad heeft ingestemd met een vervolgonderzoek, en dat de aanleg van het havenhoofd dus weer een stapje dichterbij is gekomen."

En dat terwijl het plan grote gevolgen heeft voor Tjerk Hiddes. Mocht het havenhoofd er komen, dan moet de waterscoutvereniging een deel van haar terrein opgeven. Wie nu naar het uiterste puntje van de strekdam wil lopen, stuit namelijk op het hek van Tjerk Hiddes.

De waterscoutvereniging is overigens niet de eigenaar van het terrein dat zij gebruikt. "We hebben de grond in erfpacht", zegt voorzitter Vasse. Dus in theorie zou de gemeente de realisatie van het havenhoofd zonder goedkeuring van Tjerk Hiddes door kunnen drukken. De waterscouts zaten oorspronkelijk aan de Flevoweg. Hun onderkomen moest echter wijken voor het Waterfront. Na jaren onderhandelen werd uiteindelijk een nieuwe plek gevonden: de strekdam naast het Dolfinarium. "Een geweldige locatie", vindt Vasse. "Het terrein was wel iets te klein naar onze smaak."

"In eerste instantie vroegen we de gemeente of we een stukje strekdam erbij konden krijgen. Maar dat was niet mogelijk, zo werd ons verteld. Het puntje van de strekdam is namelijk beschermd vleermuizengebied. Wij zijn dan ook verbaasd dat een havenhoofd blijkbaar wel kan op die locatie."

Volgens Vasse is Tjerk Hiddes indertijd beloofd dat zij een hoekje zou krijgen, waar zij niet wordt gestoord. "Wordt dit plan doorgezet, dan komt de gemeente dus terug op die toezegging."

Veluwe