Volledig scherm
Appartementencomplex de Vuurtoren en de Wachter op het Noordereiland van het Waterfront. © BramvandeBiezen/Hollandluchtfoto

Hek aan balkons van wooncomplex De Vuurtoren in Harderwijk is oorzaak van scherpe fluittoon

De hekwerken op de balkons van wooncomplex de Vuurtoren aan het Waterfront zorgen bij harde wind voor de fluittoon die op veel plekken in Harderwijk is te horen. Dat blijkt uit onderzoek van Koopmans Bouw. Een oplossing is voor handen: De hekken worden voorzien van plexiglas.

Halverwege maart was de bijzondere fluittoon voor het eerst door Harderwijk te horen. Dit keer waren niet de walrussen van het Dolfinarium, maar de Vuurtoren in het Waterfront de oorzaak. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Het scherpe geluid, meegedragen door de harde wind, was duidelijk te horen op de boulevard, maar ook in delen van de binnenstad en op andere plekken nabij de waterkant.

Directievoorzitter Hans Smit van bouwbedrijf Koopmans liet in reactie op vragen van de Stentor weten dat het bouwbedrijf de oorzaak zou onderzoeken. Inmiddels is duidelijk hoe het zit, laat woordvoerster Carolien Fortgens-Wools namens Koopmans Bouw weten.

Specifieke windrichting

,,Het bleek dat er alleen sprake was van een geluidstoon bij uitzonderlijk harde wind uit een specifieke windrichting’’, legt Fortgens uit. ,,Het vermoeden bestond dat de oorzaak lag bij de hekwerken aan de balkons van De Vuurtoren. Om dit te achterhalen hebben wij in de zomer twee balkons voorzien van plexiglas.’’ Vervolgens was het wachten op de juiste wind om te achterhalen of het plexiglas soelaas biedt.

 ,,Tijdens het stormachtige weer van afgelopen weekend bleek dat ons vermoeden klopte’’, aldus Fortgens. ,,De luchtstroom door de hekwerken veroorzaakt de fluittoon. In overleg met de individuele bewoners van De Vuurtoren gaan we de oorzaak op korte termijn aanpakken en afronden.’’

Veluwe