Volledig scherm
Streekarcheoloog Maarten Wispelwey mist zo'n 4,5 meter lang stuk muur van het bastion dat zou moeten worden gerestaureerd. © Ruben Schipper

Het raadsel van het verdwenen bastionblok

Het verlies ervaren velen als hemeltergend. Wie is schuldig aan de vernietiging van een groot deel van de bastionvoet bij de Harderwijkse Vissershaven?

Begin vorig jaar heeft regioarcheoloog Maarten Wispelwey het dankzij explosievenonderzoek blootgelegde massief stenen blok nog opgemeten en gefotografeerd. Maar tot zijn verbijstering is het gevaarte met een lengte van zo’n viereneenhalve meter totaal verdwenen. Op deze plek resteert slechts een dikke laag schoon zand.

Waar is de muur?

De opzet is dat het bastion met daarin verwerkt een geschutstorenvoet na restauratie een permanente zichtplek krijgt naast de nieuwe Dolfinariumbrug. Maar waar is het stuk muur gebleven?

'opruimoperatie'

Lagen de verdwenen muurdelen wellicht in de weg bij de constructie van het bruggenhoofd? Wisten de uitvoerders soms niet dat dit blok deel uitmaakte van het historisch bastion? Vaststaat dat de ‘opruimoperatie’, waarvan totaal onbekend is wanneer deze heeft plaatsgevonden, de nodige tijd in beslag heeft genomen. Zeer waarschijnlijk is dit ook vastgelegd door de webcamcamera’s die de Waterfrontwerkzaamheden continu in beeld brengen.

Projectdirecteur Kees de Boer van Boskalis stelt dat hij alles zal doen om de achterhalen wat er gebeurd is. ,,Wij waren hier niet van op de hoogte. Boskalis heeft alle uitvoerende partijen heel duidelijk gemaakt dat het bastion in zijn geheel behouden moest blijven. Ik ga deze zaak dan ook verder uitzoeken.''

Quote

Hoelang blijven we in Harderwijk schuldig aan het vernietigen van ons historische erfgoed?

Matty Moggré

Voorzitter Matty Moggré van oudheidkundige vereniging Herderewich reageert verontwaardigd. ,,Hoelang blijven we in Harderwijk schuldig aan het vernietigen van ons historische erfgoed? Steeds moeten we achteraf constateren dat er weer iets kapot is gemaakt, of zelfs verdwenen. Het opsporen van de schuldige zou mooi zijn, maar laten we vooral energie steken in het voorkomen van nog meer schade.''

  1. Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk
    video

    Geen hoofdprijs, wel boost voor clubheld uit Harderwijk

    Tiny Heijmans uit Geffen, finalist van het verspreidingsgebied Brabants Dagblad, is op de KNVB Campus in Zeist uitgeroepen tot winnaar van de Clubhelden van de amateursport 2017. Als vrijwilliger van Nooitgedacht, de voormalige club van Ruud van Nistelrooij, ontving hij 10.000 euro voor zijn club. Harderwijker Goossen Luytjes, als VVOG-vrijwilliger de winnaar van het Stentor-gebied, haalde de top-drie niet maar ging wel met een minicruise naar huis.

Veluwe