Het stinkt in Harderwijk en dit is de oorzaak

videoInwoners van Harderwijk kunnen beter de ramen en deuren gesloten houden, er hangt namelijk een enorm stanklucht. Bij de bio-energiecentrale in Harderwijk is vanmiddag een lekkage in een vergistingstank ontstaan. Er is sprake van ‘een behoorlijke uitstroom van dierlijk mest’, laat de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland weten. Naar verwachting stroomt er 2000 kuub de tank uit. De stank is niet gevaarlijk.

De brandweer schaalde rond 12.30 uur op, en rukte met groot materiaal uit naar het industrieterrein aan de Lorentzlaan in Harderwijk. De bio-energiecentrale in Harderwijk staat op het terrein van de rioolwaterzuivering en hoort bij het Waterschap Vallei en Veluwe. De stankoverlast gaat richting het industrieterrein en de woonwijk Frankrijk. In de lekkende tank zit in totaal 3000 kuub, de veiligheidsregio verwacht dat er 2000 kuub de tank uitstroomt. 

Hoofdpijn

Doordat het dierlijke mest, dat uit de tank stroomt, niet is uitgegist, geeft het veel stank. Inwoners van Harderwijk worden geadviseerd om bij overlast de ramen, deuren en ventilatie gesloten te houden.  Uit metingen van de brandweer blijkt dat de stank niet gevaarlijk is. Maar doordat er veel mest is vrijgekomen, zal de stank nog wel even aanhouden. Eventuele klachten, zoals hoofdpijn, kunnen volgens de veiligheidsregio komen door de vieze lucht.  

Afgezet

Het naastgelegen fietspad is door de hulpdiensten afgezet. Ook zijn diverse plassen water op het terrein met zand afgedekt. De Lorentzstraat is ook afgesloten voor verkeer, ook zijn er meerdere graafmachines aanwezig die zand storten om te voorkomen dat de uitstroom verder uit gaat spreiden. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Veel rookonwikkeling bij het Waterschap in Harderwijk. © persbureau Heitink
 1. Witte maskers en rasta-haar: mogelijk verband woningovervallen Ermelo, Hierden en Vierhouten

  Witte maskers en ras­ta-haar: mogelijk verband woningover­val­len Ermelo, Hierden en Vierhouten

  De overval op een woning aan de Julianalaan in Ermelo op zaterdag 8 februari heeft mogelijk verband met eerdere overvallen in Hierden op 23 januari en Vierhouten in maart vorig jaar. Daarom roept de politie nogmaals getuigen van deze drie woningovervallen op zich te melden. Op basis van het onderzoek tot dusver denkt de recherche dat het om jonge mannen gaat, één van hen heeft vermoedelijk opvallend halflang rasta-haar.
 2. OM blunderde in zaak Jasper L. uit Harderwijk: vrijspraak van seksafspraak met 14-jarig meisje door fout
  PREMIUM
  VIDEO

  OM blunderde in zaak Jasper L. uit Harderwijk: vrijspraak van seksaf­spraak met 14-jarig meisje door fout

  Het Openbaar Ministerie heeft geblunderd in de rechtszaak tegen Jasper L. uit Harderwijk. Het Openbaar Ministerie gebruikte in de tenlastlegging een oud wetsartikel, waardoor de 61-jarige Harderwijker kon worden vrijgesproken van een seksafspraak met een minderjarig meisje. Programmamaker Alberto Stegeman reageert onthutst op de fout. ,,Ik was wel geschokt daarover.’’

Veluwe