Martijn Leusink is er bijna klaar voor. De komende week legt de ondernemer de laatste hand aan de invulling van De IJszaak in Harderwijk. Volgende maand vliegen de eerste bolletjes dan over de toonbank.
Volledig scherm
PREMIUM
Martijn Leusink is er bijna klaar voor. De komende week legt de ondernemer de laatste hand aan de invulling van De IJszaak in Harderwijk. Volgende maand vliegen de eerste bolletjes dan over de toonbank. © Bram van de Biezen

Iconische Harderwijkse ijssalon weer open dankzij kroegbaas

Tot ieders verbazing hield de IJszaak in Harderwijk vorig jaar zomer de deuren gesloten. Voor de eerste keer in decennia was er geen schepijs verkrijgbaar in het winkeltje in de Wolleweverstraat, dat jarenlang werd gerund door de familie Ten Hove. Met dank aan Martijn Leusink (31) vliegen de bolletjes ijs vanaf volgende maand weer over de toonbank.

De meeste Harderwijkers kennen Leusink vooral als de uitbater van Café Gauwigheid. Dat uitgerekend hij de nieuwe eigenaar is van de IJszaak, roept dan ook vragen op. De combinatie kroegbaas en ijscoman ligt immers niet voor de hand. IJsliefhebbers  hoeven volgens Leusink echter niet bang te zijn dat hij deze twee werelden probeert te verenigen. ,,Nee, de IJszaak wordt geen verkapte kroeg’’, lacht de ondernemer.

Veluwe