Je baby voorlezen helpt om taalproblemen te voorkomen

VideoHet project BoekStart, dat nu tien jaar draait in de bibliotheek in Harderwijk, is zo succesvol dat de bieb er de komende tijd mee doorgaat.

Dat zegt woordvoerder Jaminta Rorije van de bibliotheek Noordwest Veluwe. Om het 10-jarig bestaan te vieren heeft de bibliotheek de afgelopen maand een actie gehouden onder deelnemers. Wethouder Gert Jan van Noort overhandigde dinsdagochtend een cadeaupakket aan de ouders van Hidde die een gouden wikkel hadden gevonden in hun startpakket.

BoekStart is een project om ouders met jonge baby's al naar de bibliotheek te halen. ,,Het is belangrijk dat kinderen op zo jong mogelijke leeftijd al kennismaken met lezen,’’ zegt bibliotheekmedewerkster Rorije. ,,Voorlezen en lezen met kinderen voorkomt taalachterstand en taalproblemen. Via BoekStart krijgen alle ouders die hun kind na de geboorte komen aangeven bij de Burgerlijke Stand een cadeaubon, die ze bij de bibliotheek kunnen inwisselen. Op die manier hopen we ze aan het voorlezen te krijgen. Het blijkt dat kinderen die al heel jong met lezen kennismaken, minder vaak taalachterstand hebben. De bibliotheek Harderwijk was een van de eerste bibliotheken in Nederland die BoekStart op pakten.’’

Wethouder Gert Jan van Noort, voor wie BoekStart tot vandaag een onbekend begrip was, denkt dat het project ook positief kan bijdragen aan kinderen wiens ouders de Nederlandse taal als tweede taal hebben.

Volledig scherm
Kleine kinderen voorlezen is goed voor hun taalontwikkeling, vindt bibliotheek Noordwest Veluwe. Zelfs baby's voorlezen is al positief. © Hemmy van Reenen

Veluwe