Volledig scherm
PREMIUM
Met een crematorium op waterstof zou Harderwijk een primeur hebben. © ANP

Krijgt de Veluwe een crematorium op waterstof?

Het nieuwe crematorium in Harderwijk moet duurzaam zijn, stelt de gemeente Harderwijk in het programma van eisen voor de toekomstige exploitant. Elektrisch cremeren kan al, maar cremeren op waterstof is de toekomst, zegt de Landelijke Vereniging van Crematoria.

De gemeente Harderwijk heeft duurzaamheid voorgeschreven in het programma van eisen voor het nieuwe regionale crematorium dat gebouwd gaat worden aan de Ceintuurbaan. Het staat als volgt omschreven in het besluit van burgemeester en wethouders: ‘Recyclebare bouwmaterialen (circulair bouwen), energievoorziening (energieprestatie en duurzame energie), circulair materiaalgebruik, klimaatadaptatie. Verder is voor ons een elektrische crematieoven een pre en juichen wij alternatieve technieken toe, bijvoorbeeld een crematieoven op waterstofgas, resomeren of cryomeren’.

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe