Volledig scherm
De remsporen van de remtest door de politie halen niet de lengte van de bestuurder BMW die de fietser heeft aangereden. © Ruben Schipper

Kruising dodelijk ongeluk Harderwijk staat niet te boek als onveilig

De plek van het dodelijk ongeluk maandagavond in Harderwijk staat bij de gemeente niet te boek als gevaarlijke verkeerssituatie. Uit verkeerstellingen, snelheidsmetingen en het aantal geregistreerde ongelukken komt de T-kruising van de Hoofdweg en de Van Maerlantlaan niet naar voren als locatie waar maatregelen nodig zijn.

Wel is bekend dat er in de avond en nacht soms erg hard wordt gereden op de Hoofdweg. Daarbij gaat het volgens de gemeente om handhaving door de politie. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat bij de politie bekend is dat er een 'groepje notoire hardrijders' is. Er zouden ook regelmatig controles worden gehouden met de lasergun. 

Volgens Hans van der Veen, adviseur verkeer en vervoer van de gemeente, is het niet zo dat de T-kruising te dicht bij de spoorwegovergang ligt om er een rotonde aan te leggen, zoals is opgemerkt. Maar in het Verkeersveiligheidsplan van de gemeente Harderwijk wordt de T-kruising helemaal niet genoemd als locatie waar iets moet gebeuren. Ook bij een inventarisatie van plekken die als onveilig worden ervaren met onder andere Veilig Verkeer Nederland en de Harderwijkse rijschoolhouders, is deze locatie niet genoemd, aldus Van der Veen. 

De gemeente is nu in afwachting van het onderzoek van de politie naar de toedracht van het ongeluk. 

Veluwe