Volledig scherm
De bakfiets vol alcohol- en drugstesten staat zaterdag van 19.00 tot 02.00 uur in het centrum van Harderwijk. © ROV Oost-Nederland.

Kun je nog veilig rijden? Gratis alcohol- en drugstest in in Harderwijk

Bezoekers van het centrum van Harderwijk kunnen morgenavond na zeven uur eens kijken hoe het zit met de hoeveelheid alcohol en/of drugs in hun lijf. En of ze nog wel achter het stuur zouden moeten kruipen. 

Een campagneteam Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland staat klaar met een alcohol- en drugstest. De mensen van het team spreken tussen 19.00 en 02.00 uur bestuurders aan om vrijwillig zo'n test te ondergaan.

‘Hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken’,  stelt de organisatie in een persbericht. 

Presentje

Blijkt uit de test dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt, dan ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

Volgens ROV vallen jaarlijks 75 tot 140 verkeersdoden in het verkeer als gevolg van rijden onder invloed van alcohol. Ook het gebruik van drugs en (zware) medicijnen veroorzaakt ongevallen. 

Strafbaar

Per 1 juli 2017 gelden wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer. De politie kan, naast de blaastest voor alcohol, preventief een speekseltest inzetten om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Een combinatie van middelen (alcohol en drugs of meer soorten drugs) is zeer riskant en altijd strafbaar, stelt ROV.

Voor meer informatie over de campagne klik hier

In het centrum van Harderwijk wordt morgen het evenement Harderwijk Live gehouden, met deze keer een Hollandse Avond met onder andere een optreden van Tino Martin. 

  1. Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep
    PREMIUM

    Landelijk onderzoek naar suïcide onder jongeren vindt oorsprong in Zwolle en Wezep

    Jongeren die in 2017 door zelfdoding om het leven kwamen, waren in de gezondheidszorg in een vicieuze cirkel beland. Dat blijkt uit een landelijk wetenschappelijk onderzoek naar de achtergronden van suïcides onder tieners in dat jaar. Hulpverleners zouden beter en anders moeten samenwerken, concluderen de onderzoekers. In Zwolle gebeurt dat al, in Harderwijk wordt gewerkt aan een nieuwe aanpak die als voorbeeld voor andere Gelderse gemeenten moet gelden.

Veluwe