Volledig scherm
Manja Croiset werd behandeld in twee psychiatrische inrichtingen. Het kwam haar gezondheid niet ten goede. Pas op latere leeftijd kreeg ze de hulp die ze nodig heeft. Door het schrijven van boeken probeert ze te overleven. foto Ron Maat

Manja Croiset schrijfster met verhaal

HOOGLAND - Mensen die de leeftijd van zestig jaar bereiken beginnen veelal langzaam af te bouwen naar hun pensioen. Maar niet Manja Croiset (66) uit Hoogland. In zes jaar tijd heeft ze tien boeken op haar naam staan. De elfde en twaalfde zijn in de maak.

Manja behoort tot de bekende familie Croiset. Een nichtje van Hans en Jules Croiset. Ze kent een roerig leven. Croiset werkte negen jaar bij het Leids Dagblad. Ze is beslist niet dansend door het leven tot nu toe gegaan, zoals ze het zelf omschreef bij de presentatie van haar tiende boek.

In 2009 kreeg Manja de Prijs van de Uitgever, een handgegoten kaars als een soort Elikser-trofee (met een daarbij behorend certificaat) voor een bijzondere schrijver. Ze werd bekroond wegens haar oeuvre en de krachtige stem die uit haar veelomvattende en veelzijdige werk spreekt.Haar leven wordt gebrandmerkt door haar afkomst.

Ze werd in 1946 geboren uit Holocaust Survivors, zoals ze zegt. Haar vader overleefde concentratiekamp, haar joodse moeder verloor haar complete familie. "Zonder oorlog zou ik geen jood zijn," zegt Croiset.

Dat niet dansend door het leven gaan heeft een dubbele betekenis. Want tot haar vijftiende zat Manja Croiset op dansles. "Ik leg nog steeds mijn voeten in de nek", zegt de vrouw die er uiterst breekbaar uitziet.

Op haar zestiende werd ze het huis uitgegooid wegens afwijkend gedrag. "In de klinieken waar ik daarna heb gezeten ben ik altijd slecht behandeld, soms zelfs mishandeld vanwege mijn afwijkend gedrag."

Pas na haar veertigste kreeg ze de behandeling die ze nodig heeft. "Maar het fundament waarop je kunt bouwen is nooit gelegd. Ik heb van huis uit geen veiligheid meegekregen."

Het achtervolgt haar ook nu nog. "Elke ochtend denk ik 'oh god weer een dag, hoe kom ik die door', elke avond als ik in mijn bed stap denk ik 'oh god weer een nacht, hoe kom ik die door..'"

Ze heeft zich nooit begrepen gevoeld, als een bloem in de puberteit in de knop verwoest. Dat is ook de aanleiding voor een documentaire die over haar leven wordt gemaakt met als titel 'Achter onzichtbare tralies.'

Het is ook de titel van één van haar meest aansprekende boeken. Zelf vindt ze haar boek 'Traan met een kwinkslag' haar meest geslaagde boek. "Bij het eerste boek heb ik te weinig kritisch naar mij zelf gekeken. Het schrijven is voor mij een ultieme vorm om het ziek zijn te hanteren, dan wel dragelijk te maken."

Naast schrijven schildert ze. Een aantal van haar werken komt te hangen op een expositie in Kamp Westerbork en later in Kamp Amersfoort. Dat laatste tijdens de jaarlijkse herdenking. Onder meer werden de mannen vanuit Putten na de razzia in hun dorp naar dit doorgangskamp afgevoerd.

Manja Croiset weet dat ze haar verleden niet achter zich heeft gelaten door het schrijven. "Ik pretendeer geen dichter te zijn. Besef ook dat het schrijven mijn angsten niet doet overwinnen. Maar ik wil beelden van mijn leven overbrengen."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Veluwe