Marijn Fidder
Volledig scherm
Marijn Fidder © Anneke Immink

Marijn Fidder uit Harderwijk wint fotoprijs met ‘Stoute Cellen’

Marijn Fidder (22) uit Harderwijk heeft De Hollandse Fotoprijs 2019 gewonnen met haar fotoserie ‘Stoute Cellen’, over kinderen met kanker.

De Hollandse Fotoprijs is een initiatief van Hollandse Hoogte en is bedoeld voor jong fotografietalent. Tot en met 30 september konden fotografen hun fotoserie insturen. In de fotoserie ‘Stoute Cellen’ heeft Marijn meerdere kinderen tussen 0 tot 13 jaar vastgelegd die kinderkanker hebben. De foto’s zijn gemaakt in verschillende stadia van hun ziekte. Tijdens behandelingen, thuis en op school, in goede tijden, maar ook in slechte tijden, om de impact van de ziekte te laten zien en het onderwerp bespreekbaar te maken.

Sterk verhaal

De jury zegt over de fotoserie van Marijn Fidder: ‘De jury vond alle foto’s uit de serie sterk . De beelden zijn doordacht, zitten technisch goed in elkaar, roepen emotie op en hebben een verstilling die bijdraagt aan het onderwerp. Het beeld van het jarige meisje dat met handen in haar zakken uitkijkt over haar eigen feestje raakte de jury diep. Ook de foto in het zwembad is een intens maar subtiel beeld dat je niet snel zult vergeten. Daarnaast vond de jury de selectie erg sterk - de foto’s vertellen samen een verhaal, zonder dat beelden overbodig voelen. Het is met recht een fotoverhaal te noemen.’

Vorig jaar won Marijn Fidder de prijs voor meest inspirerende jongere van Nederland, van de Evangelische Omroep. Ook was ze genomineerd voor de titel ‘Harderwijker van het Jaar’. 

Marijn Fidder wint een contract bij fotobureau Hollandse Hoogte, 2.000 euro vrij te besteden en een publicatie op linda.nl.

Veluwe