Meer zekerheid nodig voor besluit over verbouwing zwembad Harderwijk
Komen er werkelijk 9000 zwemmers meer naar de Sypel als er voor 1,8 miljoen euro extra aan glijbanen en een waterspeeltuin in worden gebouwd? Hoe wordt het zwembad energieneutraal gemaakt? Wat kost een breder wedstrijdbad?
De politiek in Harderwijk heeft nog veel vragen en twijfels over het zwembad. Zoveel werd onlangs wel duidelijk tijdens de raadscommisie samenleving waarin wethouder Marcel Companjen het voorstel voor vernieuwing van het binnenbad van gemeentelijk zwembad op tafel legde. Hij wilde 'de vaart er in houden', om de plannen snel verder uit te kunnen werken richting aanbesteding.
Diepte
Maar de partijen wagen zich niet aan een sprong in het diepe. Zo heel diep wordt het bad overigens ook niet. Het wedstrijdbad krijgt in de plannen weliswaar een beweegbare bodem, maar dat gaat tot maximaal 2,4 meter. De ideale diepte om te duiken is 3,5 meter, maar dat kost extra badwater en het kost bovendien extra energie om het op temperatuur te houden.
Zowel coalitiepartijen VVD, Harderwijk Anders, CDA en ChristenUnie als de overige fracties stelden tal van vragen aan wethouder Companjen en Emiel van der Heijden van adviesbureau Synarchis dat door de gemeente was ingeschakeld om de mogelijkheden te onderzoeken.
Op basis van dat rapport was het college van burgemeester en wethouders met het voorstel gekomen voor de verbouwing, met daarin een wedstrijdbad, een instructiebad en een peuterbad, met mogelijkheden voor medisch therapeutisch zwemmen en funelementen - twee glijbanen en een ‘spraypark’. Dat kost bij elkaar, volgens het adviesbureau, bijna 10 miljoen euro. Daar komen dan nog de kosten bij om het zwembad energieneutraal te laten draaien.
Ideaal
Hoeveel dát precies gaat kosten is nog niet duidelijk. En zo waren er meer antwoorden onbevredigend. Want wat zijn de gevolgen als de veronderstelde toename van het aantal bezoekers tegenvalt? Waarom moeten glijbanen bijna 2 miljoen euro kosten? Hoe wordt de toegankelijkheid gewaarborgd? Is dit wel de meest ideale variant voor Harderwijk? Te veel open eindjes, te veel onzekerheden.
De warrige vergadering werd ook nog eens geplaagd door een haperende geluidsinstallatie, waardoor fractieleden een microfoon aan elkaar door moesten geven en de voorzitter vragen moest herhalen.
Eisen
Van der Heijden van het adviesbureau zei zich te baseren op gesprekken met gebruikers van de Sypel, ervaring in vergelijkbare gemeentes met vergelijkbare bevolkingssamenstelling en op ontwikkelingen in zwembadland. Veel kwesties zouden volgens hem later aan bod komen, in de verdere uitwerking van het plan. Ook wethouder Companjen verwees naar het programma van eisen dat straks natuurlijk wordt gemaakt en waar de politiek dan ook bij betrokken wordt.
Maar daar namen de fracties geen genoegen mee. Na een schorsing op verzoek van Harderwijk Anders werd uiteindelijk besloten dat wethouder Companjen eerst alle vragen schriftelijk moet beantwoorden. Pas daarna kan de politiek zich verder een oordeel vormen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Lopers van atletiekvereniging Athlos uit Harderwijk doven bosbrand met dozen vol zand
De training was bijna afgelopen toen de startersgroep van atletiekvereniging Athlos opnieuw in de benen moest na het spotten van donkere rookwolken in het naastgelegen Harderwijkse bos. ,,We hebben direct hesjes aangetrokken en dozen met zand gevuld om de brand te doven.” -
PREMIUM5
Dit Kamerlid is luis in de pels van het Dolfinarium: ‘Minister moet veel strenger zijn voor deze recidivist’
Jarenlang was de Partij voor de Dieren (PvdD) een roepende in de woestijn. Haar aanhoudende kritiek op het Dolfinarium in Harderwijk werd nauwelijks serieus genomen in politiek Den Haag. Maar tijden zijn veranderd. Het zeezoogdierenpark ligt onder een vergrootglas en heeft van de minister te horen gekregen dat het roer radicaal om moet. ,,Het Dolfinarium heeft zijn beste tijd gehad’’, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. -
PREMIUM
De kustroeiers van Harderwijk mogen zich (tijdelijk) vestigen op het ‘pareltje in het Waterfront’
Niet dat de golven tegen de klippen opklotsen in Harderwijk, maar er is wel een coastal roeivereniging. Nog geen jaar geleden opgericht en nu al zicht op een sublieme (tijdelijke) vestigingsplaats. Langs de vaarroute naar de havens. Met het Dolfinarium als achtertuin en Walhalla als overbuurman. ,,Een pareltje in het Waterfront’’, zegt instructeur Marcel van den Ende (64). -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken?
-
PREMIUMUpdate3
Barbara krijgt verrassing na diefstal dierbaar vogeltje van graf van zoontje (2): ‘Mooi dat iemand dit doet’
Glasblazer David Beliën uit Zutphen heeft Barbara Soeteman een nieuw vogeltje geschonken dat ze op het graf kan zetten van haar zoontje Alexander. Het oude vogeltje werd onlangs gestolen van Alexanders laatste rustplaats op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk. -
PREMIUM1
Geen paaltjes, geen camera's; auto's in uitgaansgebied Harderwijk (nog?) niet te keren
Auto's kunnen voorlopig niet geweerd worden in het uitgaansgebied in Harderwijk. Pas na de zomer worden mogelijk camera's geplaatst, als de gemeenteraad daar tenminste geld voor beschikbaar wil stellen. ,,Weinig hoopgevend.’’ -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.