Volledig scherm
Na de groepsfoto gingen ze het koude water in. Begin van een mooi jaar op Sport en Bewegen. © Sophie Arends

Met z'n allen het koude water in op het Strandeiland

Snel er in en nog sneller weer uit. Ruim honderd leerlingen en tien docenten van de opleiding Sport en Bewegen van Landstede in Harderwijk deden maandagmorgen mee aan de nieuwjaarsduik.

De ‘officiële’ nieuwjaarsduik was voor het eerst sinds veertien jaar afgeblazen en een alternatieve duik van twee volhouders die er al die keren bij waren, mocht niet doorgaan, maar bij Landstede doen ze dit ook al weer vijf, zes jaar, aldus teamleider Harrie van den Brink (50).

Bikini

Op de eerste dag na de kerstvakantie starten de leerlingen van het eerste en tweede jaar Sport en Bewegen met een frisse duik in het randmeer. Fris is het zeker, met vooral een koude wind. Stoer staan ze te rillen, vooral veel jongens en mannelijke docenten in short en zwembroek, enkele dames in bikini. Na een groepsfoto en een halfslachtige opwarming gaat het ongeorganiseerd richting het water. 

Volledig scherm
Voor de groepsfoto zijn er nog wat handdoeken en badjassen. Die gaan uit voor de duik. © Sophie Arends

Sommigen kiezen er voor alleen heen en weer te rennen, anderen laten zich snel even helemaal zakken en een enkeling gaat zelfs kopje onder.

,,Het hoort erbij’’, aldus Van den Brink. ,,We willen het jaar goed beginnen. Aan het eind van de opleiding is dit vaak iets waar de studenten met plezier op terugkijken.’’ En de docenten? ,,Ja, je moet wel meedoen natuurlijk. Dat is ook mooi.’’

Terug op kant gauw weer omkleden. Na een warme chocolademelk bij Nicky's Inn in de binnenstad gaan ze naar school voor de sportdag. 

Vergunning

Omdat het bij de nieuwjaarsduik van Landstede ging om een besloten activiteit was geen evenementenvergunning nodig, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. De geplande duik van (wethouder) Marcel Companjen en Adry Salomé werd zaterdag op het laatste moment afgeblazen; hiervoor had een vergunning aangevraagd moeten worden omdat mogelijk meer mensen zich hier bij aan zouden sluiten. 

  1. Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristenbelasting groot vraagteken
    PREMIUM

    Airbnb’ers zijn blinde vlek voor Veluwse gemeenten: innen toeristen­be­las­ting groot vraagteken

    Steeds meer Veluwenaren bieden een slaapplek aan op boekingssite Airbnb. Toch is het voor gemeenten nog altijd lastig grip te krijgen dit relatief jonge fenomeen. Lokale overheden hebben vaak geen idee welke inwoners hun woning te huur aanbieden en het innen van toeristenbelasting gebeurt veelal op goed geluk. ,,We vertrouwen er maar op dat Airbnb'ers zich netjes aan de regels houden.’’

Veluwe