Volledig scherm
Op De Wittenhagen in Harderwijk worden aan weerszijden rode fietsstroken gemaakt. De rijbaan wordt bovendien twee meter smaller voor parkeerplaatsen. © Teake Dijkstra

Minder ruimte voor auto’s, eigen stroken voor fietsers door woonwijk in Harderwijk

In een nieuwe poging de straat De Wittenhagen in Harderwijk veiliger te maken krijgen de fietsers aan beide kanten van de smaller gemaakte rijbaan een eigen - rode - fietsstrook. 

De huidige weg is acht meter breed en ruim een halve kilometer lang. Al enkele jaren zijn gemeente en wijkvereniging met elkaar in overleg over de veiligheid voor met name fietsers en schoolkinderen. 

Niet iedereen houdt zich aan de maximum snelheid van vijftig kilometer per uur, er staan vaak auto’s geparkeerd en de zware vrachtwagens van de bedrijven aan de Zandlaan moeten via De Wittenhagen.

De schooljeugd ging de straat op om automobilisten te vragen minder hard te rijden, er stonden een tijdje sandwichborden langs de weg met de gewenste snelheid en er werden wegversmallingen aangelegd. Vanwege het vrachtverkeer zijn drempels geen geschikte aanpak. 

Twee meter eraf

Het werkt allemaal niet en daarom is nu gekozen voor een nieuwe inrichting van de weg. Van de acht meter brede weg gaat twee meter af voor officiële parkeerplaatsen. 

Op de rijbaan die dan zes meter breed is komen aan beide zijden rode fietsstroken. Deze fietsstroken bieden fietsers een eigen plaats op de rijbaan en leveren daarmee ‘een verhoging van de verkeersveiligheid’, aldus de gemeente.

Voor het oog

Bovendien zorgt dit voor het oog voor een extra versmalling van het wegdek waardoor automobilisten zich naar verwachting beter aan de snelheidsregels houden. 

Parkeren op de rijbaan is straks niet meer toegestaan. De maatregelen moeten ook een einde maken aan de parkeerperikelen op zondag als kerkgangers van de Bethelkerk hun auto langs de weg zetten. 

  1. Kerstbomenverkoop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’
    PREMIUM
    Poll

    Kerstbomen­ver­koop piekt dit weekend: ‘Gelukkig krijgen we geen witte kerst’

    Dág Sinterklaasje, welkom kerstboom: deze week komt de verkoop flink op gang. Het zijn de weken waarin een bedrijf als Tuinland met vestigingen in Zwolle en Wilp zo’n 25 procent van zijn jaaromzet draait. ,,Gelukkig krijgen we geen sneeuw, want dan scheelt ons dat enorm. Dan verkopen we minder bomen”, zegt André Eshuis, die zich namens het bedrijf met de verkoop van de kerstbomen bezighoudt.

Veluwe