Volledig scherm
© Thinkstock

Mogelijk meer tijdelijke huurwoningen in Harderwijk

HARDERWIJK - Omdat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen nog altijd erg lang zijn, gaat Harderwijk onderzoeken of het mogelijk is om op meerdere plekken in de stad tijdelijke en flexibele huisvesting te realiseren.

Het voorstel is op de agenda gezet door de PvdA. De partij heeft zich laten inspireren door de ontwikkelingen op het terrein waar voorheen conservenfabriek Struik zat, nabij het NS-station. Daar moeten volgend jaar vijftig tot honderd tijdelijke huurwoningen worden gerealiseerd. Deze woonwijk moet onderdak bieden aan starters, asielzoekers met een verblijfsvergunning en mensen die door onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding, op straat zijn beland.

Navolging
"Het is een initiatief dat navolging verdient", zo zei PvdA-fractievoorzitter Graddy Sondern donderdagavond, tijdens de raadsvergadering in het stadhuis. Volgens haar is de woningnood in Harderwijk nog altijd erg hoog. Vooral aan betaalbare huurhuizen is groot gebrek. Daarom wil de partij dat de gemeente op zoek gaat naar locaties waar meer van dat soort tijdelijke woonwijken gerealiseerd kunnen worden. Het voorstel van de sociaal-democraten wordt gesteund door een meerderheid in de gemeenteraad.

Volgens wethouder Jeroen de Jong kwam de motie van de PvdA eigenlijk net te vroeg. Er wordt namelijk gewerkt aan een nieuwe gemeentelijke woonvisie. En daarin is volgens De Jong ook aandacht voor tijdelijke en flexibele huisvesting. De woonvisie moet nog voor de zomer van 2017 worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

De PvdA vond deze belofte echter te vrijblijvend. De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders daarom opgedragen om nu actief op zoek te gaan naar mogelijkheden voor tijdelijke huurhuizen.

Veluwe