Volledig scherm
Voorbijgangers troffen dode zwanen aan bij een van de strandjes langs het Zeepad. © Kees van Loon

Mysterie in Harderwijk: al 16 dode zwanen gevonden

De laatste tijd worden steeds meer dode en verzwakte zwanen aangetroffen in het water van het Wolderwijd bij Harderwijk. Enkele dode dieren lagen aan de strandjes langs het Zeepad. De oorzaak is nog onduidelijk.

Gisteren werden opnieuw twee dode zwanen gevonden in Harderwijk. Volgens Dierenambulance Ermelo-Harderwijk komt het totaal van de aangetroffen zwanen daarmee op zestien. In een gemiddeld jaar zijn dat er slechts zeven of acht. 

Dierenambulance Ermelo-Harderwijk maakt zich grote zorgen en denkt dat mogelijk gebruik is gemaakt van gif, gezien de houding waarin de dieren worden aangetroffen. 

Onderzoek

De tot nu toe gevonden en opgehaalde dode dieren werden niet nader onderzocht. Maar in een nieuw opgesteld protocol voor het ophalen en vervoeren van een dode zwaan is ook vastgelegd dat de eerstvolgende zwaan nauwkeurig moet worden onderzocht. 

Inmiddels heeft de dierenambulance daarover contact gehad met de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en met het Dutch Wildlife Health Centre. 

Aanraken

Degenen die een dode of verzwakte zwaan aantreffen in of bij het water bij Harderwijk worden verzocht om direct contact op te nemen met de Dierenambulance via 06-55797850. Het advies is de dieren niet aan te raken. 

Volledig scherm
Ook nabij het ijsbaanterrein werd een dode zwaan gevonden. © Kees van Loon

Veluwe