Volledig scherm

Nachtbrakers heeft geen kabaal meer nodig

HARDERWIJK - Stichting Underground (UH) uit Harderwijk viert zaterdag 6 september haar vijfjarig jubileum. Niet met taart en slingers, maar met een nieuwe editie van dancefeest 'Nachtbrakers' in poppodium Estrado.


De Harderwijker stichting is ontstaan in de tijd dat het huidige Estrado nog bekend stond als Park 3. De oprichters waren enkele vrijwilligers die regelmatig achter de bar stonden in het poppodium. Eén van hen was Steven van Geelen (24). "Het viel ons in die tijd op dat de evenementen die in Park 3 werden gehouden vaak slecht bezocht werden", zegt Van Geelen. "En dat vonden wij zonde, omdat het poppodium een hoop potentie had, én heeft."

Daarom besloot Van Geelen, samen met twee andere vrijwilligers, een eigen evenement op touw te zetten. Dat werd het allereerste Underground feest. "De toenmalige directeur van Park 3 was sceptisch. Hij dacht dat het evenement zou floppen en dreigde de stop eruit te trekken."

De voorbereidingen waren echter al in een vergevorderd stadium, dus besloot de directie van Park 3 om Underground toch maar te laten doorgaan. "Maar verwacht niet meer dan zeventig bezoekers, zeiden ze tegen ons." Dit bleek een kleine misvatting, want deze allereerste editie was gelijk uitverkocht. En zo was Stichting Underground geboren.

"De eerste edities waren nog heel primitief", vertelt Van Geelen. "De aankleding van de zaal was nog vrij sober. We hadden een paar oude lampen opgehangen en dat was het wel zo'n beetje. Het was echt nog een beetje underground."

De begindagen van de stichting waren daarnaast ook behoorlijk turbulent. De vrijwilligers moesten veel moeite doen om hun feesten van de grond te krijgen. "'Fight for your right to party', zeiden we wel eens." Hoewel de Underground-evenementen de nodige bezoekers trokken boterde het niet echt tussen de leden van de stichting en het bestuur van Park 3. " Ze begrepen niet wat wij deden. Bovendien verweten ze ons dat de undergroundfeesten niet rendabel waren." Een breuk was dan ook onvermijdelijk. Stichting Underground nam afscheid van Park 3 en besloot haar heil elders te zoeken. Kort hierop ging overigens de stop uit Park 3 om later weer te rehabiliteren als Estrado. De leden van UH zaten nu met een probleem. Ze hadden genoeg creatieve ideeën, maar geen locatie om deze uit te voeren. "Toen kwamen we in contact met de mensen van bar-dancing De Mac in Harderwijk. We kregen de mogelijkheid om daar maandelijks een evenement te houden." En omdat men van locatie was gewisseld, besloot de stichting ook een nieuwe naam te verbinden aan haar evenementen: Nachtbrakers. "In De Mac hebben we met enorm veel plezier zo'n twintig edities georganiseerd. In deze periode zijn wij ook gegroeid als stichting. We kregen de ruimte om te experimenteren met licht, geluid en artiesten. De ervaring die we op deden in De Mac, daar profiteren we nu van."

Uiteindelijk opende een vernieuwd Estrado haar deuren en zag UH kans om terug te keren naar haar vroegere onderkomen. Nachtbrakers is intussen een begrip geworden in Harderwijk. Eens in de zoveel maanden wordt er een nieuwe editie gehouden in Estrado, welke meer dan eens uitverkocht raakte. "Daar zijn we ook trots op. Vroeger moesten we een hoop kabaal maken om te blijven bestaan, tegenwoordig hebben we dat probleem niet meer."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Veluwe