Volledig scherm
Foto: Lars Smook

Navigatiedieven in Harderwijk lachen om eis OM

HARDERWIJK - M.T. en M.H. (25) uit Utrecht moesten lachen om de eis van het Openbaar Ministerie in Zutphen. Dat eiste 12 en 10 maanden celstraf voor het stelen van zes navigatiesystemen op de parkeerplaats van het Dolfinarium in Harderwijk.

De voorzitter van de rechtbank vroeg maandag verbaasd aan de verdachten waarom ze lachten. "We lachten niet", luidde het antwoord. Volgens de advocaten schrokken hun cliënten dusdanig van de eis, dat ze van de zenuwen moesten lachen. Zij vonden de eis buitensporig.

De twee worden ervan verdacht dat ze op 16 mei uit zes auto's op de parkeerplaats van het Dolfinarium de navigatiesystemen hebben gejat. Ook zou er een kentekenplaat zijn gestolen. Beide mannen houden vol dat zij dit niet op hun geweten hebben.

Tegen T. werd 12 maanden celstraf geëist, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Het strafblad van H. is iets minder omvangrijk en daarom werd tegen hem 10 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, geëist. Als het aan justitie ligt, moeten ze zich in hun proeftijd houden aan de aanwijzingen van de Reclassering.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Veluwe