Volledig scherm
Toon van de Ven kreeg in 2010 een koninklijke onderscheiding uit handen van toenmalig burgemeester John Berends. foto ruben schipper

Norbertijn Toon van de Ven uit Hierden overleden

HIERDEN - Norbertijn Toon van de Ven (81) uit Hierden is woensdagavond plotseling overleden. Hij zou net aan het avondeten beginnen, toen hij niet lekker werd. Hulp van de toegesnelde ambulancebroeders mocht niet meer baten. Hij overleed aan de gevolgen van een hartinfarct.

door Marco van den Berg

Sinds 1959 woonde hij in Hierden, op landgoed de Essenburgh, waar hij lid was van de kloosterorde der Norbertijnen. 'Toon' was daarnaast vooral bekend van zijn vele functies bij voetbalvereniging Hierden. Eerst als speler, later als scheidsrechter. En hij sloeg geen wedstrijd van het eerste over. Zelfs afgelopen zaterdag nog was hij mee naar Vaassen, waar zijn club moest spelen tegen VIOS. Een vrolijke man 'waar je veul schik mee kon hebben', zoals ze dat in Hierden zeggen. Als hij door het dorp fietste - op dat kenmerkende rustige tempo - was er altijd wel aanleiding voor een praatje. Over voetbal, natuurlijk. Maar ook over geestelijke zaken. Dat ging bij hem hand-in-hand. Van de Ven is mede-auteur van het jubileumboek over zijn voetbalclub. En hij zong graag, was tientallen jaren lid van van het kerkkoor Pantha Rei. In het klooster heette hij 'Antonius'. Hij was daar goed thuis in de keuken en ging net als zijn mede-broeders altijd vroeg uit de veren om samen de dag met gebed te beginnen. In oktober 2010 werd hij voor al zijn werk koninklijk onderscheiden.

Toon was geliefd in Hierden. Niet in de laatste plaats omdat hij oog had voor zijn medemens. Heel praktisch. Zo riep hij mij en mijn gezin tijdens een zomerse wandeling over het landgoed ooit binnen in het klooster, om te schuilen voor een hoosbui. ,,Wacht hier maar even in het halletje, want buiten blijf je niet droog,'' grinnikte hij. Zo'n hartelijk mens wordt gemist.

Maandag 24 oktober om 11 uur is de afscheidsdienst in de Catharinakerk in Harderwijk.

Veluwe