Volledig scherm
© ANP Photo

Ook provincies willen lightrail tussen Harderwijk en Lelystad

HARDERWIJK - Vanwege de geplande uitbreiding van Lelystad Airport moet er een lightrailverbinding worden gerealiseerd tussen Harderwijk en de polder. Ook moet serieus worden overwogen het treinstation van Harderwijk de intercitystatus te geven. Dat betogen de colleges van gedeputeerde staten van de provincies Gelderland en Overijssel in een gezamenlijk onderzoek naar de kansen die de uitbreiding van Lelystad Airport het 'oude land' biedt.

De Regio Noord-Veluwe (RNV) hield eerder dit jaar al een pleidooi voor de realisatie van een lightrailverbinding tussen Harderwijk en Lelystad. Dat idee is nu dus officieel overgenomen door de provincies Gelderland en Overijssel. Of dat de realisatie van zo'n verbinding ook daadwerkelijk dichterbij brengt, zal de komende periode moeten blijken.

Intercity
In het rapport wordt ook de Harderwijkse intercitystop expliciet genoemd. Op dit moment wordt op initiatief van de provincie Utrecht onderzoek gedaan naar het spoortraject Utrecht-Amersfoort-Harderwijk. Hierin wordt de mogelijke Harderwijkse intercitystop dus ook meegenomen. ,,Wij wachten de resultaten van dit onderzoek af alvorens een nader standpunt te bepalen", zo schrijven de provincies Gelderland en Overijssel.

Lightrailexpert Rob van der Bijl betoogde afgelopen juli in deze krant dat een lightrailverbinding tussen Harderwijk en Lelystad alleen kans van slagen heeft als deze onderdeel uitmaakt van een breder vervoersnetwerk. Onderzoek moet zich daarop toespitsen, meent hij.

Veluwe