Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Ook uitstel terugbetalen onterechte bijstand in Harderwijk en Zeewolde

Net als eerder in Ermelo wordt ook in Harderwijk en in Zeewolde het terugvorderen van te veel ontvangen bijstand in de voorbije jaren opgeschort tot 31 augustus. 

Eerder was al besloten dat inwoners in verband met het coronavirus tot die datum uitstel krijgen van betaling van gemeentelijke belastingen en andere rekeningen aan de gemeente.  Het even niet terugvorderen van onterecht ontvangen bijstandsgeld en boetes komt daar nu bij.

Alleen telefonisch

Een bijkomende reden voor burgemeester en wethouders van Harderwijk om daartoe te besluiten is dat hulporganisaties in deze tijd veelal alleen telefonisch bereikbaar zijn. Daardoor wordt het voor inwoners die bericht krijgen van een betalingsregeling of een aanmaning moeilijker om ondersteuning te vragen als ze die nodig hebben. Dat kan leiden tot stress en nog meer problemen voor die inwoner. 

Door veelvuldige discussies over het terugvorderen en vermeende onduidelijkheid over de rechtmatigheid van eerdere boetes en kortingen zou de gemeenteraad pas volgende week een besluit nemen over de terugvordering. De uitvoering ervan wordt nu dus uitgesteld tot in elk geval 31 augustus. 

Weer ondersteuning

Vooralsnog gaat de gemeente ervan uit dat vanaf die datum weer ondersteuning kan worden geboden als mensen daar behoefte aan hebben om het goed af te handelen. 

Eind vorig jaar kwam aan het licht dat de drie gemeentes Harderwijk, Zeewolde en Ermelo gezamenlijk nog voor 2,8 miljoen aan vorderingen hebben liggen. In Harderwijk staan nog vorderingen uit tot een bedrag van ruim 1,6 miljoen euro. In Ermelo gaat het om dik zeven toen en in Zeewolde om meer dan vier ton. 

Zo'n veertig procent daarvan is naar verwachting al verjaard of kan niet meer worden teruggehaald. Door het uitstel van de terugvordering met enkele maanden dat dat aandeel iets verder oplopen. 

Veluwe