Dit is het inrichtingsplan voor het recreatiegebied rond de waterberging in de bocht van de A28, met daaromheen beelden die een indruk geven van de opzet.
Volledig scherm
Dit is het inrichtingsplan voor het recreatiegebied rond de waterberging in de bocht van de A28, met daaromheen beelden die een indruk geven van de opzet. © Gemeente Harderwijk

Op avontuur in nieuw recreatiegebied in Harderwijk

Met een trekpontje, wandelpaden, waterpompen, fitnessapparaten en een uitkijktoren komt in de bocht van de A28 in de wijk Drielanden een nat recreatiegebied. Hier komt ook het Harderwijkse hondenstrand.  

Het gaat om het gebied tegenover het tankstation aan de A28, naast de botterbrug. De zogenoemde crescent is bedoeld als waterberging in het laaggelegen kustgebied tussen de hoger gelegen Veluwe en het randmeer Wolderwijd.

De functie van waterberging wordt nu gecombineerd met de aanleg van een recreatiegebied met ruimte voor water, sport en spel. De gemeente heeft over de inrichting van het gebied overlegd met onder andere de wijkvereniging in Drielanden en het waterschap. 

Vlonders

In het park wordt rekening gehouden met de wensen van ouderen en jongeren, sportief en minder sportief, gezinnen en alleenstaanden. Er komen routes rondom het water, deels over houten vlonders, door bosschages en over het talud van de geluidswal.

Langs de routes zijn er mogelijkheden voor fitness en voor gezinnen met jonge kinderen komen er speelmogelijkheden, zoals een uitkijktoren in de vorm van een vuurtoren, of in een 'gestrande' speelboot. 

Neerslag

Het waterpeil en de oppervlakte van de waterplas zal vooral worden bepaald door de hoeveelheid neerslag, afvoer van water en verdamping. Daardoor verandert het park gedurende het jaar een aantal keren van karakter en spelmogelijkheden. 

De opzet is dat er waterpompen komen, een trekpontje en een keienstrook die droog valt in periodes zonder regen. 

Hondenstrand

Extra onderdeel van het plan is het hondenstrand. Zo'n uitlaatmogelijkheid voor honden werd vorig jaar gekozen als het Stadsidee. In eerste instantie werd toen gedacht aan een hondenstrand bij het ijsbaanterrein. De opzet is om in het plan voor de crescent mee kwaliteit toe te voegen in speelvoorzieningen voor honden. Daarmee kan deze locatie zich volgens de gemeentelijke plannen profileren als 'hét hondenstrad van Harderwijk en omgeving'. 

Veluwe