Liek Mulder bij de Vischpoort, die leidt naar het oudste stukje Harderwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Liek Mulder bij de Vischpoort, die leidt naar het oudste stukje Harderwijk. © Ruben Schipper Fotografie

Op de Vischmarkt in Harderwijk staat de tijd al eeuwen stil, maar waar komt die naam toch vandaan?

Wie vanaf de boulevard van Harderwijk door de Vischpoort naar het plein kijkt, ziet al eeuwenlang nagenoeg hetzelfde. ,,Het is altijd een plein geweest, dit is een van de oudste stukjes Harderwijk’’, zegt stadshistoricus Liek Mulder. Opmerkelijk genoeg stond de vishandel in de glorietijd van de stad helemaal niet centraal op dit plein.

3 reacties

 • ton kamphuis

  2 maanden geleden
  wat weten we van de winket en bedrijfjes uit die tijd we weten dat er altijd minmaal 2 bakkers hebben gezeten en als je de rest van de bakkerijen bekijkt zie ja dat er steeds brood werd gebakken waar de meeste mensen woonden later kwamen er pas winkels in de donkerstraat dit geeft ook een verklaring voor de bakkerijtjes rond het gemeente huis
 • Berjan Visch

  2 maanden geleden
  Ik heb het niet bedacht ;-)
 • P.K.D. de Vries

  2 maanden geleden
  Tot 35 jaar gelden was het de Vismarkt en was het een verpauperd deel van de Binnenstad met veel leegstand. Stadsherstel, Gemeente en bewoners hebben veel geïnvesteerd in het opknappen van panden. In die tijd heb ik ook gepleit voor de straatnaam-commissie om het plein van Vismarkt om te dopen naar Vischmarkt waarmee is ingestemd.