Volledig scherm
Foto: Ruben Schipper

Orka geen onbekende van Dolfinarium

HARDERWIJK - Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Dolfinarium dat het park een orka opvangt die is aangespoeld. Toch zijn de verzorgers alles behalve radeloos. Het Dolfinarium heeft in de jaren tachtig namelijk al onderdak geboden aan een orka.

De oude garde binnen het verzorgersgilde kan zich orka Gudrun nog goed herinneren. Hoofdverzorger Jan Mosterd begint spontaan te glimlachen wanneer de naam voorbijkomt. "De laatste keer dat ik Gudrun heb gezien was in 1987, het jaar dat ze naar Florida vertrok. Met een aantal andere verzorgers heb ik haar naar Schiphol gebracht."

Gudrun werd naar Sea World in Florida getransporteerd zodat zij zich kon voortplanten. In Harderwijk was zij namelijk de enige orka. In Florida heeft Gudrun twee jongen gebaard. Ze is na een paar jaar komen te overlijden, vlak na haar laatste worp, wegens complicaties ten gevolge van de geboorte.

Zoals gezegd heeft het Dolfinarium nog nooit een gestrande orka opgevangen. Dat is ook niet zo gek, want het is een zeldzame gebeurtenis. De laatste keer dat een dergelijk dier in Nederlandse wateren is gesignaleerd was, voor zover bekend, in 1947. In 1963 spoelde een dood exemplaar aan in Noordwijk.

De reddingsploeg van het Dolfinarium, beter bekend als SOS Dolfijn, zijn gespecialiseerd in de opvang van bruinvissen.Deze kleine dolfijnen stranden met enige regelmaat langs de Nederlandse kust. De afgelopen decennia heeft het Dolfinarium enkele tientallen bruinvissen weten te redden van een zekere dood.

De leden van SOS Dolfijn stonden echter met hun oren te klapperen toen bekend werd dat er een orka was gesignaleerd in de Waddenzee. Hoofdverzorger Jan Mosterd: "we kregen een belletje van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die vertelde wat er ongeveer aan de hand was. Het ministerie wist echter niet met wat voor dier zij had te maken. Daarom werden enkele foto's onze kant op gestuurd. Toen wisten we gelijk dat we met een orka hadden te maken."

Het Dolfinarium-team is daarop richting Waddenzee gesneld en heeft het dier uit het water gehaald. "Dat verliep verbazingwekkend goed. We hebben ook veel hulp gekregen van collega's in andere landen die meer ervaring hebben met orka's. Die hebben ons door het proces geloodst. Mede daardoor is de reddingsactie voorspoedig verlopen." Of het dier ook daadwerkelijk in leven blijft, laat zich alleen maar raden.

Op Twitter is hevig gespeculeerd over de naam die het roofdier zou moeten krijgen. Ook via deze site zijn vele suggesties gedaan. Inmiddels heeft de Orka de naam Morgan gekregen.

Volledig scherm
Foto: Paul Hartman
Volledig scherm
Foto: Paul Hartman
Volledig scherm
De orka in het Dolfinarium in Harderwijk. ANP
Volledig scherm
Foto: ANP
Volledig scherm
Foto: ANP
Volledig scherm
Foto: Paul Hartman
Volledig scherm
Foto: Paul Hartman
Volledig scherm
Foto: Ruben Schipper

Veluwe