Het begon met het idee van Bert Holleman voor een Johan Cruijffpad. Nu wordt gemikt op het vernoemen van oud-sporters uit Harderwijk en Hierden.
Volledig scherm
Het begon met het idee van Bert Holleman voor een Johan Cruijffpad. Nu wordt gemikt op het vernoemen van oud-sporters uit Harderwijk en Hierden. © Bram van de Biezen

Oud-sporters Harderwijk/Hierden krijgen naam in nog te bouwen wijk

Wie kent bekende sporters uit het verleden van Harderwijk of Hierden? Geef de namen door aan de gemeente en dan komen ze mogelijk terug in een nog te bouwen woonwijk.

De commissie die de gemeente adviseert over de straatnamen gaat de inwoners vragen om met suggesties te komen van bekende sporters uit Harderwijk en Hierden. Zij krijgen voorrang boven andere bekende sporters die mogelijk ook zouden kunnen worden vernoemd. 

Onbesproken gedrag

Burgemeester en wethouders hebben hier bij wel een aantal criteria opgesteld voor de commissie. Zo kan het vernoemen van sporters niet eerder geschieden dan enige tijd na het overlijden van deze sporter. Verder moet de sporter van onbesproken gedrag zijn geweest en moet de naaste familie toestemming geven om de naam als straatnaam te mogen gebruiken.

Johan Cruijffpad

Het voorstel voor de ‘sportwijk’ komt voort uit het initiatief van raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang. Hij kwam in de zomer van vorig jaar met het idee om het nieuwe fietspad tussen de sportvelden bij de Sypel in Harderwijk te vernoemen naar Johan Cruijff. 

Daar kreeg hij de handen niet voor op elkaar. Volgens veel mensen zou moeten worden gekozen voor sporters uit Harderwijk en Hierden. Holleman paste het plan aan door inderdaad uit te gaan van (oud)sporters uit Harderwijk en Hierden, zoals een Jan Bosdreef, een Lisa Krugerpad, of een Leen Prommermeen. 

Het college van burgemeester en wethouders vindt nu dat alleen sporters morgen worden vernoemd die al zijn overleden. Het pad bij de sportvelden kreeg inmiddels de naam Sypelpad.

Veluwe