Volledig scherm
© Thinkstock

Oudere in Harderwijk staat te springen om veiliger en beschermder te wonen

HARDERWIJK Onder ouderen bestaat een veel gedeelde wens om 'veiliger, beschutter en beschermder te wonen'. Dat stelt ouderenadviseur Vera Freeke van ZorgDat in Harderwijk. Ze reageert op de overval afgelopen weekend op een 84-jarige man in zijn woning aan de Mecklenburglaan. "Tragisch.

Zeer triest. Eerst dacht ik dat het om een cliënt van mij ging, maar dat bleek niet het geval."

Na het voorval staat de telefoon niet roodgloeiend bij ZorgDat. Maar los daarvan weet Freeke dat er veel oudere mensen zijn die graag wat meer 'onder de mensen' zouden willen wonen. Zorgcentrum de Aanleg is een zeer gewilde woonplek volgens haar. "Maar daar komen niet veel mensen voor in aanmerking. Ze moeten tien zorguren per week hebben en dat is echt heel veel." Daarnaast moeten bewoners ook in aanmerking komen voor sociale woningbouw. "Mensen die te veel verdienen, kunnen hier niet terecht. Naar mijn idee vallen hierdoor veel ouderen buiten de boot en is er geen goed alternatief. Hard maken kan ik het niet, maar het is wel iets dat ik verder wil uitzoeken."

De Schelpenhoek, een appartementencomplex in de buurt van het ziekenhuis, zou een optie zijn. "Of zorg in huis. Want dat kan overal. Maar de Aanleg is aantrekkelijker omdat hier gegeten kan worden en er activiteiten zijn. Ouderen willen graag onder de mensen zijn. Eerder mochten we dat sociale aspect meewegen bij de toewijzing van een woning. Nu wordt alleen nog naar de ontvangen zorguren gekeken."

Voor het slachtoffer van de overval vreest ze het ergste. "Zo'n man is voor zijn leven lang getekend. Wat een angst moet hij gekend hebben. Als 84-jarige overvallen en mishandeld worden door twee mannen. Die angst is traumatisch en ik vraag me af of hij nog terug durft naar huis. En dan? Wat zijn de alternatieven? Hij mag echt niet in het ziekenhuis blijven. Misschien heeft hij familie die bij hem wil slapen. Je kunt ook nachthulp inhuren, maar dat kost wel wat. Dat betaal je per uur."

Veluwe