Volledig scherm
Oscar de Lange koestert zijn pepernoten en kruidnoten. © Ruben Schipper

Pepernoten al in maart in de winkel

HARDERWIJK - Wie de eerste week van september te vroeg vindt voor pepernoten, kan zijn borst nat maken.Want als het aan pepernotenproducent Van Delft Biscuits in Harderwijk ligt, ligt het koekje in 2017 al in maart in de schappen van de grootgrutter.

Dan gaat het met name om de populaire versie met chocolade eromheen. ,,Waarom zou je de verkoop hiervan tot enkele maanden per jaar beperken, terwijl er zoveel vraag naar is,'' zegt directeur Oscar de Lange. Van Delft Biscuits is de grootste kruidnotenfabriek ter wereld. Van elke honderd verkochte pepernoten komen er zeventig uit Harderwijk. Van pakweg maart tot en met november bakt Van Delft genoeg kruidnoten om de winkels te kunnen bevoorraden. Inmiddels heeft Van Delft zo'n vijftig verschillende kruidnoten in zijn assortiment. Elk jaar komen er smaken bij. Deze week rolden bijvoorbeeld voor het eerst de Hemelse pepernoten van de band. Vernoemd naar het voormalige Agnietenklooster in Harderwijk, waar nu sterrenrestaurant Basiliek huist. Chefkok Rik Jansma is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de receptuur. Nieuw dit jaar zijn ook de truffel- en de limoncello pepernoot.

Naast bevoorrading van de supermarkten, runt Van Delft gedurende de 'pepernootmaanden' inmiddels zelf twintig winkels. Zelfs over de grenzen - in Berlijn - is er onlangs één geopend. De winkels zijn volgens de directeur een razend succes. De Lange wil 'zijn' winkelimperium komend jaar verder uitbreiden en met de pepernoot Europa veroveren. ,,In 2017 wil ik bijvoorbeeld ook winkels openen in Londen en Barcelona.'' De Lange heeft op dit moment overigens nog geen plannen om ook de winkels gedurende een heel jaar open te houden.

Veluwe