Volledig scherm
© Thinkstock

Plafond sociale huur komt in zicht op de West-Veluwe

HARDERWIJK/ERMELO - Er is in Harderwijk op de lange termijn nog behoefte aan 200 extra sociale huurwoningen. In Ermelo ligt het plafond op ongeveer zeventig extra sociale huurhuizen. Dat beweert althans Moniek van Balen, directeur van woningcorporatie UWOON.

De tijd dat er in deze regio op grote schaal sociale huurwoningen werden gebouwd, lijkt definitief voorbij. Terwijl woningbouwverenigingen in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw nog complete wijken uit de grond stampten, zetten UWOON en andere corporaties tegenwoordig vooral in op kleinere projecten. Illustratief voor deze nieuwe koers is het besluit van UWOON om geen sociale huurwoningen te realiseren in woonwijk Harderweide in Harderwijk, waarvan de bouw binnenkort begint. "Daar valt voor ons niets te halen", zegt Van Balen. "De woningen in Harderweide worden groter en daarmee ook duurder dan in de rest van Drielanden. Het is daardoor onmogelijk om die huizen voor een sociale prijs te verhuren."

UWOON richt zich op kleinschalige woningbouw, zegt Van Balen. Zo heeft de verhuurder onlangs de Stadsdennenkerk aan de JP Heijelaan in Harderwijk gekocht. Het karakteristieke gebouw, dat stamt uit 1969, maakt plaats voor een serie sociale huurwoningen. Het pand ombouwen tot een complex met daarin meerdere huurwoningen is volgens Van Balen niet mogelijk. De kerk gaat dus tegen de vlakte. "Hoeveel huizen we op die plek gaan bouwen, weten we nog niet. De komende periode nodigen we omwonenden uit om hun ideeën toe te lichten en worden de plannen nader uitgewerkt."

Ook wil UWOON op kleine schaal nieuwe woningen realiseren aan de Van Maerlantlaan. "In samenwerking met Careander, willen we op de plek waar nu nog de Talent House zit, een combinatie creëren van wonen en zorg. Een deel van deze huizen is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking." Dit project staat volgens Van Balen nog in de kinderschoenen. Om hoeveel woningen het zou moeten gaan, is dan ook onduidelijk. "Dat moet nog nader worden onderzocht."

In samenwerking met een projectontwikkelaar realiseert de woningcorporatie in Ermelo 65 woningen aan de Kerklaan en het Postlaantje; 34 koop- en 31 sociale huurappartementen. "Er is veel behoefte aan appartementen dichtbij het centrum van Ermelo, die willen we dus snel gaan bouwen. Daarnaast zijn we aan het kijken naar de Driesprong in Ermelo. We willen daar een serie huurwoningen ontwikkelingen. Daarover moet in 2017 meer duidelijkheid ontstaan."

Veluwe