Volledig scherm
De huidige zaak van Dries van den Berg, aan de Burgemeester de Meesterstraat. © Ruben Schipper

Plan visboer Dries van den Berg leidt tot ongemak

HARDERWIJK - Hoort de Harderwijkse Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg eigenlijk wel thuis aan de Stephensonstraat?

Met veel gejuich maakte het Harderwijkse college van burgemeester en wethouders vorig jaar bekend dat er een nieuwe locatie was gevonden voor Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg: de Stephensonstraat. De benodigde bestemmingsplanwijziging leek niet meer dan een formaliteit. Maar schijnt bedriegt. Het is absoluut nog geen gelopen race, zo bleek gisteravond, tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte.

Ongemakkelijk
Bij meerdere gemeenteraadsfracties was het ongemak duidelijk voelbaar. Want waarom mag Dries van den Berg zijn zaak verplaatsen naar de Stephensonstraat, terwijl een aantal jaar geleden juist is afgesproken dat detailhandel niet thuishoort op bedrijventerrein Lorentz? Knijpt de gemeente bewust een oogje dicht omdat het om een zeer geliefde ondernemer gaat? Wordt met twee maten gemeten?

Verkoopbalie
Gereedschapverkoper AIC, een van de toekomstige buren van Van den Berg, vindt van wel. De groothandel heeft naar eigen zeggen al meerdere keren aan de gemeente gevraagd of het een verkoopbalie voor particulieren in mag richten. Deze verzoeken werden echter telkens afgewezen. De verbazing was dus groot toen bleek dat er een vishandel mag worden gerealiseerd in de straat. De gemeente werpt tegen dat detailhandel slechts een onderdeel is van de zaak van Dries van den Berg. Op de nieuwe locatie wordt namelijk ook paling gerookt en er komt een palingmuseum.

Eensgezind
Uiteindelijk komt het neer op een verschil van inzicht. De kans lijkt groot dat AIC de gang naar de rechter maakt, maar dan moet de gemeenteraad eerst instemmen met de bestemmingsplanwijziging. De kans is klein dat de meerderheid van de fracties dwars gaat liggen, maar eensgezind is de politiek zeker niet. "Dit moeten we niet willen", zei Hans Nijman, fractievoorzitter van D66. "Als het aan ons ligt, wordt een streep gezet door dit plan en gaat het college op zoek naar een nieuwe locatie. Een die wél aansluit bij ons beleid." Volgende maand neemt de gemeenteraad een besluit.

Veluwe