Volledig scherm
De politie houdt woensdag horeca-oefeningen in het Harderwijkse uitgaansgebied in de Vijhestraat en de Bruggestraat. © archief/Bram van de Biezen

Politie oefent op rellen in uitgaansgebied Harderwijk

Opstootjes in de Harderwijkse uitgaansgebied, groepen jongeren die zich verzetten tegen de politie, blaffende honden en geschreeuw. Bezoekers van de binnenstad kunnen dit morgen zomaar tegenkomen. 

De politie houdt van dan van 13.00 uur tot ’s avonds een uur of tien een grote horeca-oefening, samen met de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), in de Vijhestraat en de Bruggestraat. Leerlingen van de veiligheidsopleiding Landstede in Harderwijk bieden tegenspel. 

De oefening laat volgens de politie zien dat politie en gemeente achter de schermen hard werken aan een veilig en leuk uitgaansklimaat in Harderwijk. Er wordt in carrousselvorm op drie locaties geoefend - twee buiten op straat en één binnen - waarbij verschillende scenario’s aan bod komen. In totaal zijn 130 mensen bij de oefening betrokken.

Straat afgesloten

Voor sommige oefeningen worden delen van de straat steeds korte tijd afgesloten. De bewoners van het gebied zijn eerder al op de hoogte gesteld van de opstootjes en rellen die zich er gaan afspelen. 

Op de website van de gemeente wordt aangegeven dat de oefening is gericht op het omgaan met verstoringen van de openbare orde. Tijdens de oefening zijn mensen aanwezig voor het beantwoorden van vragen van omstanders. ‘Met deze oefening willen de veiligheidspartners en de gemeente Harderwijk bijdragen aan een gezellig en veilig uitgaansklimaat in een gastvrije stad’, aldus de gemeente. 

Volgens Philip Vijfhuize van de politie is tot de oefening besloten vanwege wat personele wisselingen en omdat het goed is mensen te trainen voor grootschalig ingrijpen. 

Veluwe