Een landelijke primeur in Harderwijk: een drugsdealer moet 5000 euro betalen na herhaaldelijk in de fout te zijn gegaan met de handel van coke en GHB.
Volledig scherm
PREMIUM
Een landelijke primeur in Harderwijk: een drugsdealer moet 5000 euro betalen na herhaaldelijk in de fout te zijn gegaan met de handel van coke en GHB. © Getty Images/iStockphoto

Primeur in strijd tegen drugsoverlast: straatdealer uit Harderwijk moet duizenden euro’s dwangsom betalen

Voor het eerst heeft een rechter beslist dat een drugsdealer een dwangsom moet betalen. Ermelo heeft een landelijke primeur. Het gaat om een dealer die 5.000 euro moet neertellen vanwege het herhaaldelijk dealen van cocaïne en de drug GHB.

Dat blijkt uit een recent vonnis van de bestuursrechter in Arnhem. Nog niet eerder oordeelde een rechter over de experimentele maatregel die een groot aantal Veluwse gemeenten recent invoerden om drugsdealers middels een dwangsom aan te pakken. 

Primeur

,,Een landelijke primeur”, jubelt wijkagent en kartrekker van het experiment Jelle van Heerikhuize. Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer noemt het vonnis ‘heel interessant’.  ,,Met de uitspraak van de rechter lijkt het middel efficiënt om drugsdealers en ondermijning aan te pakken.” 

  1. Bezoekuurtje verpleeghuis betekent de wereld voor vader en dochter in Harderwijk: ‘we kunnen weer echt dingen delen’
    PREMIUM

    Bezoekuur­tje verpleeg­huis betekent de wereld voor vader en dochter in Harderwijk: ‘we kunnen weer echt dingen delen’

    Mooi, bijzonder en emotioneel. Zo noemt Magda Olofsen het weerzien met haar vader Gerrit van Panhuis (84) in verpleeghuis Boerhaavehof in Harderwijk. Zij is een van de gelukkigen die ‘profiteert’ van een eerste summiere versoepeling van de maatregelen van Zorggroep Noordwest Veluwe, waarbij bewoners een uurtje per week een dierbare in levende lijve mogen ontmoeten.

Veluwe