Volledig scherm
PREMIUM
Op 250 meter van de eerste vindplaats troffen de archeologen vlakbij de A28 een tweede fundament, bijna identiek aan het eerste. © Bureau RAAP

Raadsel van archeologische vondsten in Harderwijk ontrafeld

Archeologen van bureau RAAP hebben in Drielanden bij Harderwijk een tweede fundament gevonden van een radiotoren van Stellung Hase. Zowel dit tweede als het in maart blootgelegde fundament vormen restanten van radiotorens.

De gemeente Harderwijk wil beide funderingen van de radiotorens de status geven van gemeentelijk monument. Ze vormden allebei onderdeel van Stellung Hase, een verdedigingswerk van de Duitsers. Stellung Hase had als functie geallieerde vliegtuigen uit de lucht te schieten, die op weg waren voor bombardementen in Duitsland. De stelling lag aan de Zuiderzee tussen Harderwijk en Ermelo, op de plek waar recent de Crescentplas is aangelegd, in het nieuwste stuk van de wijk Drielanden.

  1. Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeerziekenhuizen

    Inspectie verliest slag van curatoren IJsselmeer­zie­ken­hui­zen

    De curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hoeven een aantal bankafschriften en documenten voorlopig niet af te staan aan de Inspectie voor Gezondheidszorg. De Raad van State blokkeerde donderdag tijdens een rechtszaak over de nasleep van de IJsselmeerziekenhuizen een dwangsom die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) aan de curatoren van het failliete ziekenhuis hadden opgelegd om die informatie alsnog binnen te krijgen.

Veluwe