Volledig scherm
Bungalowpark Onze Woudstee in Hierden is een van de parken die worden omgevormd tot woonwijken. © Ruben Schipper

Recron: 'Vakantiepark omvormen tot woonwijk verdient navolging'

Dat in Harderwijk meerdere vakantieparken worden omgevormd tot woonwijken, kan op instemming rekening van de Recron, die de belangen behartigt van de recreatiesector. ,,Het is een aanpak die navolging verdient", vindt regiomanager Ivo Gelsing.

Doordat de gemeenteraad van Harderwijk twee weken geleden groen licht heeft gegeven, lijkt de weg definitief vrij voor de omvorming van vier vakantieparken tot woonwijken. Het gaat om Slenck & Horst, Ceintuurbaan, De Dennenhoek en Onze Woudstee. De lokale politiek is in principe akkoord met de transformatie. Nu is het aan de parken zelf om met een plan te komen.

Opgetrokken wenkbrauwen

De Recron juicht de Harderwijkse aanpak toe, al begrijpt de belangenvereniging dat het plan in sommige kringen leidt tot opgetrokken wenkbrauwen. Zo zijn de recreanten op Onze Woudstee, die hun vakantiehuisje slechts sporadisch gebruiken, mordicus tegen de transformatie. Gelsing snapt dat wel. ,,Aan de ene kant klopt het natuurlijk ook niet", zegt de regiomanager. ,,Mensen die al jarenlang illegaal in een vakantiehuisjes wonen, worden op deze manier beloond. Dat is gek."

Tegelijkertijd vindt Gelsing dat Harderwijk eigenlijk geen andere keuze heeft. ,,De parken die moeten worden omgevormd tot woonwijken, zullen nooit meer toeristische trekpleisters worden. Daar moet op de een of andere manier dus een oplossing voor worden gevonden."

Bewonderenswaardig

Gelsing vindt het bewonderenswaardig dat Harderwijk zijn nek durft uit te steken. En wat de Recron betreft, verdient deze aanpak dan ook navolging. ,,Wel moet daar iets tegenover staan. De resterende recreatiebedrijven moeten wel meer de ruimte krijgen van de gemeente."

De Harderwijkse aanpak wordt gesteund door de provincie Gelderland. ,,Het is goed dat er een duidelijke keuze wordt gemaakt", aldus Rianne Tol, woordvoerder van gedeputeerde Bea Schouten (Recreatie en Toerisme). ,,Ook de recreatiesector profiteert van deze beslissing. Wij hebben in Harderwijk geadviseerd over de plannen. Ze passen binnen ons streven om van de Veluwe de belangrijkste vakantieregio van Nederland te maken."

De gemeente Harderwijk is tot nu toe in de regio de enige gemeente die woonwijken maakt van vakantieparken.

  1. Verlaat verdriet geen taboe in Harderwijk: praten over uitgestelde pijn van ouderverlies in de jeugd
    PREMIUM

    Verlaat verdriet geen taboe in Harderwijk: praten over uitgestel­de pijn van ouderver­lies in de jeugd

    Beiden spreken uit eigen ervaring en alle twee willen ze niets anders dan het delen met anderen. Dus geven Désirée de Bruin (45) uit Harderwijk en Titia Liese (69) uit Nunspeet samen een lezing over ‘verlaat verdriet’. Een thema-avond over de pijn, de gevolgen en de erkenning van het verdriet dat mensen ervaren als ze voor hun 21ste al een of beide ouders zijn verloren door overlijden.

Veluwe