Volledig scherm
Het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. © Ruben Schipper

Ronselen patiënten niet bewezen: St. Jansdal mag cliënten van Beekman Klinieken benaderen

De kortgedingrechter in Zutphen heeft de eisen van de Beekman Klinieken vandaag afgewezen. De plastisch chirurgische kliniek eiste dat ziekenhuis St. Jansdal stopt met het benaderen en overhalen van cliënten voor een overstap. 

De rechter stelde dat er geen bewijs is voor ronselen. Het ziekenhuis heeft patiënten van de kliniek wel benaderd, maar dat ze werden overgehaald om over te stappen naar St. Jansdal kon in het kort geding niet worden aangetoond. De eis van Beekman Klinieken werd daarom afgewezen. 

Gehuurde ruimte

St. Jansdal benaderde na de overname van MC IJsselmeerziekenhuizen de 18.000 patiënten die ‘lopende dossiers’ hadden en na de doorstart onder de verantwoordelijkheid van St. Jansdal vielen. Het ziekenhuis wilde weten of patiënten hun behandelovereenkomst voort wilden zetten. 

Beekman Klinieken maakte gebruik van een ruimte van MC IJsselmeerziekenhuizen voordat doet ziekenhuis failliet ging. Feitelijk is Beekman Klinieken zelfstandig en heeft het niets met het failliete ziekenhuis te maken, wel waren de digitale patiëntendossiers van de twee organisaties in een systeem opgeslagen. Zo werden ook patiënten van de zelfstandige kliniek benaderd werden. Het zette kwaad bloed. 

Dossiers terug

Curatoren droegen na het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen alle patiënten van de kliniek over aan St. Jansdal. Beekman Klinieken eiste in kort geding dat de dossiers van haar patiënten aan haar moesten worden afgegeven. Een half uur voor de zitting zegden de curatoren toe dat zij dat zouden doen.

Beekman Klinieken wilde daarnaast ook een rectificatie van St. Jansdal voor uitlatingen over de rechtszaak in de media, maar ook dat werd afgewezen. De uitlatingen waren volgens de rechter niet onrechtmatig. 

  1. Drontenaar bestraft voor lastigvallen raadslid CU Harderwijk en jeugdbeschermer

    Drontenaar bestraft voor lastigval­len raadslid CU Harderwijk en jeugdbe­scher­mer

    De manier waarop de jeugdzorg in Nederland is ingericht, zint de 54-jarige Johannes A. uit Dronten helemaal niet. Vorig jaar liepen zijn frustraties zo hoog op dat hij een jeugdbeschermer van Samen Veilig (SAVE) Midden-Nederland volledig door het slijk haalde bij zijn werkgever én de ChristenUnie-fractie in Harderwijk, waar de man ook actief is. De Drontenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Veluwe