Volledig scherm
Op de hoek van de Vijhestraat (rechts) en de Bruggestraat wordt in de bestrating een plein aangeduid, met plek voor terrassen. © Paul Hartman

Ruimte voor meer terrassen in uitgaansgebied Harderwijk

Terrassen, pleintjes en zelfs tuintjes moeten van de Bruggestraat en de Vijhestraat in de Harderwijkse binnenstad fraaie en aantrekkelijke gebieden maken, op de overgang tussen het winkelgebied en de boulevard. 

Al sinds het voorjaar is de gemeente bezig met plannen voor de herinrichting van de twee straten met een combinatie van horecazaken, winkels en woningen. Ondernemers en bewoners mopperen al langere tijd over de wat rommelige aanblik en de ongelijke bestrating. 

Overleg met alle betrokkenen heeft voorstellen opgeleverd die komend voorjaar moeten leiden tot een heel andere sfeer die aansluit bij de overige delen van de Harderwijkse binnenstad.

Kleuren

Zo wordt gewerkt met verschillende soorten bestrating voor de stoepen en de ‘middenloper’, in kleuren die matchen bij de historische stadsmuur. Dat moet de rust en samenhang vergroten in de straten met een rijke afwisseling van gevels. 

De stoepen kunnen op allerlei manieren worden ingevuld, afgestemd op de architectuur van de panden. Ook geveltuintjes zijn toegestaan en worden zelfs gestimuleerd. Dat oogt leuk en het helpt bovendien bij het tegengaan van hitte in de smalle straten.

Ook terrassen zijn daar onder bepaalde condities toegestaan. Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft met afdeling Harderwijk van Koninklijke Horeca Nederland en de veiligheidsdiensten gesproken over dit project ‘maatwerk terrassen Brugge- en Vijhestraat'. 

Punaises

Dit project maakt (grotere) terrassen mogelijk op een aantal locaties. Met behulp van zogenoemde punaises wordt in de bestrating aangegeven waar de terrassen zijn toegestaan. Tegelijk worden ook regels vastgelegd. 

Om de wandeling tussen de Markt en de boulevard te ‘verrijken’ komen in de Bruggestraat enkele pleinen, ter hoogte van de Schoolsteeg/Rabbistraat en op de kruising met de Vijhestraat. De bestrating wordt op deze plekken als één geheel aangelegd, zodat het gevoel van een pleintje ontstaat.

Panden met een architectonische waarde, zoals het voormalig kantongerecht, worden in de nieuwe situatie extra verlicht. Er wordt nog nagedacht over de toegankelijkheid van de binnenstad. 

Veluwe