Volledig scherm
De therapiesessies werden gehouden in het Dolfinarium. © Van de Biezen/archief

SAM stopt met dolfijnentherapie in Harderwijk

HARDERWIJK - Stichting SAM heeft besloten om een punt te zetten achter haar dolfijnentherapieprogramma voor kinderen met een verstandelijke beperking, dat de afgelopen twintig jaar werd gehouden in het Dolfinarium in Harderwijk.

De reden is dat het steeds moeilijker wordt om geldschieters te vinden, zo laat voorzitter Richard Griffioen weten.

De dolfijnentherapiesessies in het Dolfinarium zijn namelijk niet gratis. Een deel van de kosten wordt opgebracht door de ouders van de deelnemende kinderen. En omdat het niet is toegestaan om de dolfijnentherapie te financieren vanuit het persoonsgebonden budget (pgb), moeten zij zelf de portemonnee trekken. Om het voor de ouders toch enigszins behapbaar te maken, zocht stichting SAM de hulp van sponsors. Dat is de laatste jaren steeds moeilijker geworden. Meer en meer geldschieters kiezen ervoor om te werken met projecten in plaats van dat zij een doorlopend programma structureel onderhouden, weet Griffioen.

"Tevens zijn door de economische omstandigheden de budgetten van veel ondernemingen drastisch geslonken", zegt Griffioen, "Ook hebben wij bijna geen aanmeldingen meer ontvangen in 2016. De reden zou kunnen zijn dat er steeds meer dierondersteunde therapieën mogelijk zijn. Die zijn over het algemeen goedkoper en daardoor aantrekkelijker voor ouders."

Het Dolfinarium betreurt het besluit van stichting SAM. "Maar we zullen het moeten respecteren", aldus woordvoerder Taco Rietveld.

Veluwe