Schepen varen pal langs de voordeur in nieuwe Harderwijker wijk

videoBewoners van het Robbenzand en de Waterstad Boulevard in de door water doorsneden nieuwbouwwijk in Harderwijk, keken wel even vreemd op toen het grote schip Poolster plotseling voorlangs kwam varen. 

De kraan op het werkschip verricht hier en daar graafwerk om de bodem van de nieuwe grachten van het Zuidereiland op voldoende diepte te brengen. Het water in de grachten staat rechtstreeks in verbinding met het randmeer Wolderwijd. 

Uit Wolderwijd

Even verderop, tegenover de koepel van het Dolfinarium, leggen zandschepen aan die daar worden gelost. Het zand is afkomstig van de bodem van het Wolderwijd, waar een zandzuiger de vaargeul verdiept. Het zand wordt met een kraan overgeladen in zandwagens die het deels naar de nieuwe Zuiderzeeboulevard brengen en deels naar het toekomstig woongebied in het Waterfront. 

Volledig scherm
Vanaf het schip Poolster wordt de nieuwe gracht tussen de straten Robbenzand (rechts) en Waterstad Boulevard (links) in het Waterfront hier en daar verder op diepte gebracht. Op de achtergrond is de bebouwing zichtbaar op de hoek van de Strandboulevard en de Havendam. © Ruben Schipper
Volledig scherm
Schip Mira brengt zand, afkomstig uit de vaargeul van het Wolderwijd, naar de loswal. Het zand wordt gebruikt op de Zuiderzeeboulevard en op het toekomstig woningbouwgebied in het Waterfront. © Teake Dijkstra

Veluwe