Volledig scherm
Lea Vlijm (r) en Margreet Witting zijn druk met de voorbereidingen voor de opening van hun winkel en later de theeschenkerij. foto Ruben Schipper

School Telgt wordt creatieve winkel

ERMELO - Iedereen die vanuit Ermelo door Telgt gaat, rijdt er bijna tegenaan: het oude schoolgebouw van Telgt. In 1871 werd het pand aan de Telgterweg gemaakt voor de kinderen van Horst en Telgt. Nu, ruim 130 jaar later wordt het pand een creatieve winkel met theeschenkerij. Voor inspiratiezoekers en dorstige toeristen.

Leyla Vlijm uit Telgt en Margreeth Witting uit Horst beheerden de winkel 'Buiten & Binnengoed' aan de Kerklaan. Het pand daar zijn ze ontgroeid. Witting: ,,Het werd echt te klein. Je moest bij wijze van spreken eerst het magazijn leeghalen voordat je naar het toilet kon, zo krap was het."

Toen de voormalig eigenaar van het schoolgebouw, 'De oude meul' verkaste naar de overkant van de weg, zagen Witting en Vlijm hun kans schoon.

Buurvrouw en verhuurder van het pand, Joke van de Ridder is blij met haar nieuwe buren. "Het brengt wat leven in de brouwerij." Van de Ridder die geboren en getogen is in het huis kent de geschiedenis die al terug gaat naar voor haar geboorte. ,,Mijn vader heeft er nog op school gezeten", vertelt ze. ,,Maar toen er een christelijke school in Horst kwam, liep deze openbare school langzaam leeg." Van de Ridder's vader maakte er vervolgens een meelmakerij van, die ook nog door de Gereformeerde Gemeente van Ermelo werd gebruikt.

Momenteel wordt er druk geschilderd en verbouwd om het pand te renoveren voor de opening op 21 maart. Het oude concept van de Kerklaan wordt uitgebreid. Zo worden er onder meer meubels, streekproducten en bloemen verkocht. Ook is boven de winkel ruimte voor creatieve workshops.

Als de winkel loopt wordt het theehuisje ingericht, waar fietsende toeristen even kunnen uitpuffen. Daar willen de eigenaressen ondermeer kunstwerken hangen van beginnende regionale kunstenaars.De officiele opening vindt op 20 maart plaats voor vrienden en kennissen. Op zaterdag 21 maart, de eerste lentedag, houdt de winkel Open Huis van 10.00 tot 17.00 uur.

Veluwe